Бургаска банда с участие в трибют албум на метъл легенди

Архив Бургас

16-05-2012, 17:21

Снимка:

en.metalship.org/архив

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

Албумът е на музикалния пазар от дни.

Бургаската паган метъл банда Vrani Volosa бе поканена да участва в трибют албум на пионерите в блек метъла Bathory. 

Момчетата от Vrani Volosa се включиха с „Man of iron“ в двойния албум трибют на едни от пионерите в блек метъла - Bathory. Дискът "Voices From Valhalla - A Tribute to Bathory" излезе преди броени дни. Бургаската банда е включена в проекта по покана на английския лейбъл "Godreah Records".

Това е само най-пресният от много успехи на групата за последните няколко години. Албумите им вече успешно се лансират в пет страни от Западна Европа след като германска музикална компания ги преиздава в началото на миналата година. През 2010-а бандата се разписа и с участие на Spirit of Burgas и дори организаира свой метъл фест в морския град - Burgas Metal Carnage Festival.

„В Бургас няма много места, където да излезеш и да свириш такава музика. Има много фенове, но местата са ограничени, затова организирахме наш фест”, обяснява Кольо Желязков, китарист на бандата. Основният принос за фестивала всъщност е на известния в бургаските метъл среди Тошко Сепултурата, който свири с Желязков в другата му банда Алкофилия.

Тогава седем групи, предимно от града се качили на сцената в Танцовата академия, за радост на любителите на твърдия саунд.

„След като дръпнахме чертата се оказа, че сме излезли на нулата. Всичките седем банди финансирахме първия фест, но за да можем да направим второ издание ще са ни нужни спонсори, за наем, техника”, допълва Желязков

Както обикновено става случайността изиграва голяма роля да се оформи сегашния състав на групата. Един купон събира китарите на Кольо и основателя на бандата Vrani Volosa – Христо Красимиров.

“Познавах Христо, но не бяхме близки. До един купон за Никулден”, разказва дългокосият музикант. Именият ден преди шест години се оказва повратната точка. Двамата започнали да свирят за настроение на празника и разбрали, че стилово си допадат много. Ицо ми каза „Имам група. Търся хора” и така се започна, спомня си началото музикантът.

След това привлекли и барабаниста Десилслав Иванов и заедно с басиста Сашо и вторият китарист Петър Йорданов, започнали усилени репетиции. Само за четири месеца се хармонизирали и тръгнали на турне из страната. Участията в София, Варна и Пловдив им спечелили много нови фенове, докато подгрявали за австрийските дет метъл легенди Pungent Stench.

”Големи веселяци са, имаше много комични случки на тези участия”, разказва за първите концерти китаристът. На следващата година започнали записите по новите парчетата, но серия инциденти забавили излизането на първия им общ проект с повече от 2 години.

„Започнаха да се шегуват с нас, че албумът е като "Chinese Democracy" на Guns n' Roses  (тавата излиза 14 години след първоначално обявеното – бел.авт.). 

„Първо гръмна харддиска в студиото, изгубихме част от готовия материал, а после един от музикантите имаше здравословни проблеми и не можеше да участва в записите”, разказва Желязков. Така едва през 2010-а най-накрая бандата успява да пусне тавата. Чакането явно си е струвало, защото критиците не спират да хвалят албума. Дори фронтменът на Primordial Alan Nemtheanga се изказва доста ласкаво за тях.

Макар че няма официален сингъл от последния им албум Heresy радио Тангра избира да промотира диска с песента „Слънце” и парчето веднага успява да се изкатери до първото място в класацията им, където се заковава повече от два месеца. Малко след това групата получава и покана за участие на Spirit of Burgas 2010.

В началото на миналата година бургаските музиканти имаха още един повод за празнуване. Издателят им Corvus Records и германската музикална компания Einheit Produktionen подписаха договор за преиздаване и разпространение на двата им албума на територията на Германия и още пет страни.

Немският лейбъл се свързал с българския представител на бандата и изявил желание да преиздаде тавите. Веднага след това организирал и няколко участия. Бандата обаче решила да уплътни пътя и организирала и дати за Сърбия, Австрия и Румъния. По време на европейския тур се качили на сцената на  фестивала "Фимбул" във Фюрт, Германия.

"Сърбите са много топли като публика, веднага реагират. Там имаме много приятели, в Румъния също. В Австрия са по-дистанцирани, но явно много ни харесаха, защото след участието буквално изпразниха мърчендайз щанда ни”, спомня си европейското турне Кольо.

Издателят е планувал за групата голямо турне в Германия, но лични ангажименти все още спират тази идея. Предстои обаче издаването на ДВД с акустичен концерт и записването на нова тава.