Паника в Перник от слух за напукана стена на язовир "Студена"

Архив София

22-05-2012, 06:23

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Няма изтичане на вода, успокои областният управител Иво Петров. "При язовира има служители на "Пожарна безопасност и защита на населението", както и ВиК, които постоянно следят нивото на водата и състоянието на стената.

Голяма паника е обзела жителите на Перник заради плъзнал слух, че стената на язовир "Студена" е напукана и може да се скъса.

Пробойните били в следствие на силното земетресение, което разтърси града в 3,00:33 часа тази нощ. Епицентърът беше в покрайнините на Перник и беше усетено много силно и в София. Магнитудът на първото разлюляване беше около 6 по Рихтер. В следващите 3 часа последваха нови, затихващи, трусове, като значително по-силните бяха в 4,31 - 4,8 по Рихтер и в 5,13 - 3,8. Сеизмолозите очакват през деня да има още слаби земетресения, което обаче е успокоително и показва, че земните пластове се наместват и няма опасност от друго опасно разлюляване.

Големият трус изкара гражданите на Перник по улиците. Паниката нарастваше с всяко следващо по-слабо земетресение, а слухът за напуканата язовирна стена, съвсем изправи на нокти хората в града. В момента хората са по улиците или стоят в колите си, без да знаят какво да правят. Тревогата в града е очевидна и се усеща. Преди повече от час министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви, че е свикан кризисен щаб в Перник за справяне с бедствието. В целия град има засилено полицейско присъствие и екипи на "Пожарна безопасност и защита на населението". Според очевидци, на къщи на бул. "Софийско шосе" има паднали комини. Десетки коли са се събрали на изхода на Перник, малко преди Драгичево.

"Няма данни за напукване или изтичане на вода от стената на язовир "Студена". Това заяви пред "Фокус" областният управител на Перник Иво Петров. "При язовира има служители на "Пожарна безопасност и защита на населението", както и на ВиК, които постоянно следят нивото на водата и състоянието на стената", обясни Петров. Той добави, че към този час няма населени места в областта без ток и вода.

ЗА ГОЛЯМОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ЧЕТИ ТУК!

ЗА ВТОРИЯ ТРУС СЕ ИНФОРМИРАЙ ТУК!

ЗА ТРЕТИЯ МОЖЕ ДА НАУЧИШ ТУК!

А ТУК ВИЖ КАК ТРЯБВА ДА РЕАГИРАШ ПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ!