София се размина само със срутени комини и паднала мазилка след труса

Архив София

22-05-2012, 11:48

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

След земетресението за минути е било спряно захранването към подстанция "Хиподрума", но после е възстановено. Малки водопроводни аварии е имало в районите "Лозенец" и "Младост".

В Столичната община са постъпили 63 сигнала за паднали комини и 29 сигнала за паднала мазилка от фасади, обяви на извънреден брифинг кметът на града Йорданка Фандъкова след силното земетресение, което беше регистрирано край Перник малко след 3 ч. тази нощ.

Фандъкова уточни, че има сигнали за проблеми в сградите на 13 училища и в 10 детски градини. Най-сериозни като степен са щетите, нанесени върху сградите на 18-то и 28-мо училища. В 28-о училище има проблем в старата сграда, но учебният процес се извършва в новата сграда на училището.

Кметът посочи, че ако родителите преценят, може и да не заведат децата си днес на детска градина и училище, като за това е разговаряно и с училищните ръководства и няма да се пишат неизвинени отсъствия.

Сигнали за щети вследствие на земетресение могат да се подават на телефони 112, 02/988 04 35 или 02/987 55 55. Общо 11 екипа от експерти са започнали обход на сградите, за които има подадени сигнали за щети вследствие на земетресението. В тях са включени експерти от УАСГ, които ще извършват огледите безплатно, обясни Фандъкова.

Днес ще се направи оглед на блок 231 в жк "Борово", както и ще бъде заварен панелът върху блок 460 "А" в жк "Надежда", гарантира кметът. Подадени са сигнали и за щети в блокове в район "Люлин".

Фандъкова уточни, че след труса за минути е било спряно захранването към подстанция "Хиподрума", но после е възстановено. Малки водопроводни аварии е имало в районите "Лозенец" и "Младост".

До 14.00 ч. се очаква да бъдат почистени уличните платна от падналите тухли, а всички опасни райони в града са отцепени, за да се предотвратят инциденти.

По рано днес Фандъкова обяви, че столичното метро няма никакви поражения след силните трусове.

ЗА ГОЛЯМОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ЧЕТИ ТУК!

ЗА ВТОРИЯ ТРУС СЕ ИНФОРМИРАЙ ТУК!

ЗА ТРЕТИЯ МОЖЕ ДА НАУЧИШ ТУК!

А ТУК ВИЖ КАК ТРЯБВА ДА РЕАГИРАШ ПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ!