Над 100 са трусовете след голямото люлеене тази нощ

Архив София

22-05-2012, 12:08

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Поне 2-3 месеца ще затихва земетресението в Перник, а може и много по-дълго, каза дежурният сеизмолог в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН Ирена Александрова.

Над 100 са трусовете, които са разтърсили Перник и София след голямото земетресение, което стана в 3,00 часа тази нощ.

Това съобщи дежурният сеизмолог в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН Ирена Александрова. Поне 30 от тях са били от порядъка на 2-2,5 степен по Рихтер. Земята продължава да се движи и в момента, но магнитудът на трусовете е съвсем слаб и почти не се усеща от гражданите.

Ирена Александрова не отхвърли напълно възможността да се потвори големия трус от 5,9 по Рихтер, който ни изправи на нокти тази нощ. "Възможно е, но е по-вероятно да не се случи ново такова земетресение с магнитуд от около 6 по Рихтер, каза тя пред "Фокус". - Има много трусове, с по-нисък магнитуд, които и в момента се случват. Съвсем малко вероятно е обаче да надвиши степента на този от нощта".

Според дежурния сеизмолог силното земетресение в Перник ще затихва доста дълго време. Вероятно 2-3 месеца, а може и повече. "Много силно беше това земетресение. Хората в Перник и региона ще усещат слабите трусове от порядъка на 2-2,5 степен по Рихтер. Добре е поне, че силните разтърсвания с магнитут над 3,5 степен доста разредиха и в момента стават само слаби", коментира Александрова.

Тя обясни, че в епицентъра на земетресението хората са го усетили вертикално. Докато в София се почувства хоризонтално. "Във Витошкия разлом такъв магнитуд не сме имали скоро. Последното земетресение е от 1917 г., което е с по-нисък магнитуд, обясни тя. - Преди 2 години имаше едно земетресение тук във Витошкия разлом. Магнитудът му беше около 3,6 по Рихтер. Беше значително по-слабо. Това беше последното по-притеснително земетресение, което изплаши хората тогава".

ЗА ГОЛЯМОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ЧЕТИ ТУК!

ЗА ВТОРИЯ ТРУС СЕ ИНФОРМИРАЙ ТУК!

ЗА ТРЕТИЯ МОЖЕ ДА НАУЧИШ ТУК!

А ТУК ВИЖ КАК ТРЯБВА ДА РЕАГИРАШ ПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ!