На Черешова задушница почитаме мъртвите

Архив Бургас

02-06-2012, 10:27

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Живите се молят за отминалите от този свят, защото телесната смърт не прекъсва единството между вярващите.

Днес е Черешова Задушница, денят преди Петдесетница и е втората Задушница за годината.

В този ден почитаме паметта на починалите си близки и се молим за тях. Черешовата задушница е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

Православната църква е установила на този ден специално богослужение в памет на починалите християни. На този ден чрез богослужението в църквата измолваме прошка от Бога за нашите покойници.

Живите се молят за отминалите от този свят, защото телесната смърт не прекъсва единството между вярващите.

Според обичая трябва да отидем на гробищата, за да прекадим с тамян, да запалим свещ и да носим жито, вино и дребни сладки или соленки, както и череши, които да подадем на хората наоколо за „Бог да прости“ душите на умрелите.

Тази Задушница се нарича „черешова“, защото се пада във времето от годината, в което черешите са в изобилие. В памет на покойниците, наред с молитвите, от нас се изискват и дела на благотворителност. "Милост за даване да имаш към всеки живеещ, но и умрелия не лишавай от милост" - четем в Библията.

Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Черешова задушница. Приготвят се жито, хляб, вино, плодове и други храни, които се раздават. Житото символизира възкресението, а хлябът - Исус Христос.

На Черешова задушница християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги, прекадяват, преливат с вода и червено вино, запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, които са дали името на тази панихида.