С 600 млн. лв. строим пречиствателни станции по морето

Архив Бургас

17-06-2012, 15:08

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

 В момента 6 населени места по крайбрежието ни нямат никакви пречиствателни съоръжения.

 Нови пречиствателни станции за отпадни води по морето ще бъдат построени по проект за 600 млн. лв. Той ще се реализира до края на 2014 година,

като финансирането е по ОП "Околна среда". В момента 6 населени места по крайбрежието ни нямат никакви пречиствателни съоръжения.

Созопол е единственият град по морето с над 10 хиляди жители, който няма съоръжения за пречистване на отпадните води. Преди началото на новия туристически сезон беше направено аварийно заустване на 60 метра навътре и 8-9 метра дълбочина. Водата, която се влива в морето е тази, която излиза от мръсните канали.

„Като се съберат много хора отпадъците са много повече. На този етап почти на 90% от отпадните води отиват в морето, без да бъдат пречистени. Населението на Созопол става все по-голямо и необходимостта от пречиствателна станция е крещяща”, заяви кметът на курортното градче Панайот Рейзи.

Въпреки това, няма данни, че водата за къпане около Созопол е замърсена и вредна за човека. Регионалните здравни инспекции в Добрич, Варна и Бургас следят за замърсявания в 89-те зони за къпане по българското Черноморие. През последния сезон проблеми е имало само в 4 от тях - южен и офицерски плаж във Варна, Златни пясъци и попския плаж в Царево.

Община Созопол кандидатства за финансиране от оперативна програма "Околна среда" за около 73 млн. лв. за строеж на пречиствателна станция и дълбоководно заустване. От кметството се надяват, че ще могат да започнат проекта още през есента.