36 кг кокаин открити в колата на Васко Нинов

Архив Бургас

14-07-2012, 09:00

Автор:

в. 24 часа

Всичко от Автора

Властите са попаднали на следите на кокаиновите барони, когато получили сведения, че в Солун се намират 43-годишен испанец и 50-годишен португалец. Установено било, че двамата иберийци имат близко сътрудничество с 58-годишен българин. "И тримата са "босове" на групировката за трафик на големи количества кокаин на гръцкия пазар", заяви директорът на отдела по сигурността в Солун Атинагорас Пазарлис в изявление по случая.

Част от задържаните 168 кг кокаин в Гърция във вторник са намерени в автомобила на собственика на хотел "Родина" и ексбанкер Васко Нинов, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов.

В ареста заедно с бившия банкер е и управителя на "Родина" Константин Георгиев, а също испанец и португалец. Гръцките медии не съобщават имената на задържаните. На четиримата вчера са повдигнати обвинения за незаконнен трафик и разпространение на наркотици. Очаква се днес да бъдат  разпитани от следовател и да бъде решено дали да останат в ареста, или да бъдат освободени под гаранция.

Пред прокурора обаче и четиримата са отрекли да имат нещо общо с наркотиците. Единият от българите е обяснил, че са подведени от поляк, с когото той имал икономически различия. Според публикации в гръцките медии полякът предложил на сънародника ни законен износ на стоки и той се съгласил, без да знае, че в пакетите има кокаин.

Според разследващите такъв човек от Полша не се е появявал в Солун, но се смята, че това е основното лице във веригата на латиноамериканския канал.

Пратката с кокаин бе заловена във вторник вечерта на солунското пристанище. Случаят е разкрит от отдела за борба с наркотиците в Солун съвместно с американската агенция за борба с наркотиците ДЕА.

Властите са попаднали на следите на кокаиновите барони, когато получили сведения, че в Солун се намират 43-годишен испанец и 50-годишен португалец. Установено било, че двамата иберийци имат близко сътрудничество с 58-годишен българин, писа вчера гръцкият вестник "Македония". Името му обаче не бе съобщено.

"И тримата са "босове" на групировката за трафик на големи количества кокаин на гръцкия пазар", заяви директорът на отдела по сигурността в Солун Атинагорас Пазарлис в изявление по случая.

Първото претърсване е станало в автомобила на българина, заедно с когото е задържан 40-годишен негов сънародник, нает като шофьор. В колата полицаите открили куфари с 35 пакета кокаин с тегло от 36,4 кг. Българите получили дрогата малко преди това от испанеца и португалеца.

Смята се, че българите щели да продадат кокаина на друг крупен трафикант на дрога в Гърция. Последвало претърсване на наетия от иберийците автомобил, паркиран пред луксозен хотел в Западен Солун. В него е намерено останалото количество и по-точно 127 пакета със 131,5 килограма.

Според властите кокаинът е изпратен от Колумбия през пристанището на Солун, заедно с други стоки в контейнер. Вероятно испанецът и португалецът са уредили превоза от Латинска Америка и получаването му в Солун и след това в сътрудничество с българина са започнали продажбата му, разделяйки го на по-малки количества.

Иззетите количества наркотици в опаковки от по един килограм са ламинирани и намазани с олио. Това е направено както за по-доброто им запечатване, така и за заблуда на обучените за разкриване на наркотици кучета. Кокаинът е с най-добро качество и чистота, разкриха полицаите. Според тях той е бил предназначен само за гръцкия пазар.

Изпрал $ 20 млн. от контрабанда?

Васко Нинов, който е бил пиколо в "Новотел Европа", се появява в амплоато на банкер през 1997 г. Тогава фирмата му получава разрешение от БНБ да купи до 40% от Балканска универсална банка. Нинов е предпочетен пред чужди фирми с мотив, че те не предлагали достатъчно свежи пари за оздравяването на банката. Тогава капиталът й от 800 млн. се вдига на 2,3 млрд. лева.

Банкерството на Нинов обаче трае едва три години, тъй като през 2000 г. БНБ отнема лиценза на Балканска универсална банка, която е изпаднала в неплатежоспособност. Преди това Нинов на няколко пъти се опита да спаси банката, като някои от предложенията му бяха повече от екзотични. Като например офертата за изумруди като апортна вноска за увеличаване на капитала, за да запази лиценза. Нинов дори предложи единия скъпоценен камък, оценявайки го на 2,5 млн. долара, срещу дълг към затворената вече Балканбанк. Според неговите твърдения камъкът дори струвал двойно повече. До сделка обаче не се стигна, след като БНБ отхвърли офертата.

След това се появи още по-странно предложение като актив на банката - 27 кг цирконий, които били придобити като обезпечение за невърнат кредит. Цирконият се оказал тел.

След всички тези финтове от полицията официално обявиха, че измами за 55 млн. долара са били извършени чрез Балканска универсална банка и още три трезора. В доклад на "Краун ейджънтс", които бяха консултанти на митниците, се посочваше, че "една престъпна организация е създала собствена банка и са събирани пари от името на българската митническа агенция, като загубите са за повече от 20 млн. долара".

Схемата се осъществявала чрез фирми фантоми. Част от тях се водели на акционери в банката. На каса се внасяли 200 000-250 000 лева в брой почти всеки ден. Обръщали ги във валута и ги превеждали в чужбина. С това се занимавал и убитият на 19 февруари 2001 г. Илия Гьошев, дилър на банката. Пари са били изпращани в повече от 30 държави. Така например 90 000 долара са преведени в Швейцария с фалшиво нареждане от фирма "Сигма трейд индъстрийз", която не съществува. С парите се плащал внос на 52 тона кафе. В документите било посочено, че вносът става с един тир, при положение че той може да натовари до 20 тона. Полицията тогава обяви, че е открила 600 комплекта такива неистински документи. С тях са внасяни от топлийки и кабърчета до телевизори и друга техника.

През 2000 г. прокуратурата започва разследване срещу петима души от обявената в несъстоятелност Балканска универсална банка и двама оценители за злоупотреби, довели до фалита на банката. Васко Нинов, Данка Динева, Росен Керемидчиев, Емилия Ерменкова и Стоян Стоянов се разследват като отговорни длъжностни лица. Малко след това Нинов изчезва и е пуснат за издирване чрез Интерпол. Говори се, че избягал в Испания, където имал две къщи.

През 1999 г. той се оказа замесен в далавера с 8000 тона дизелово гориво на стойност 5 млн. лв. от държавния резерв. В аферата е намесен близкият до Гриша Ганчев бизнесмен Страхил Димчев, с когото Нинов е израснал. Бившият борец Димчев сключва договора с резерва чрез фирмата си "Олимп груп" за горивото. То трябва да бъде продадено от Нинов.

За сделката е издадена гаранция от Балканска универсална банка. След като настъпил срокът за плащане, Нинов поискал от резерва отсрочка и да се издаде нова гаранция. Обясненията били, че продава банката и щом приключи сделката, веднага ще се разплати. И при втория падеж нямало постъпили пари. Резервът се съгласява да даде още два месеца отсрочка и вместо пари горивата да бъдат възстановени. Нинов обещал, че ще финансира доставката им. Дори обяснявал, че ще продаде хотел "Родина" и ще плати. Според изказвания от това време на Страхил Димчев той дори довел американци, които да купят хотела. В деня, в който сделката трябвало да бъде финализирана, Нинов му се обадил, че няма да подпише и че щял да търси други клиенти, на които да продаде по-скъпо. 

В крайна сметка се оказва, че не са платени горива на резерва за 5 млн. лв.,  поради което е заведено дело срещу "Олимп груп". Димчев пък обяснява, че не неговата фирма, а Васко Нинов дължи сумата и дори го съдели за това. По думите на Димчев не само "Олимп груп", а и други фирми са излъгани от Нинов. Според публикации по същото време Нинов взел горива и от "Литекс комерс" за 1,9 млн. лева, които също не платил.
Според Димчев банкерът придобил УРодинаФ като изкупил контролния пакет на РМД-то, което приватизира хотела. Нинов взел парите за покупката назаем и не ги бил върнал.

През 2005 г. пък падна терасата на зимната градина на "Родина". Тонове бетон се срутиха и премазаха два автомобила и по чудо се размина без жертви. Тогава прокуратурата образува дело срещу неизвестен извършител за нарушения при проектирането и строежа на хотела. В крайна сметка се оказа, че виновни няма.
Фирмата "Родина турист" купи преди десетина години хотел "Родина", хижите "Безбог" и "Г. Делчев" и ски съоръженията над Добринище. През 2004 г. местните жители се вдигнаха на протест, като твърдяха, че "Родина турист" проваля зимния сезон понеже няма договор със спасителната служба, че пистите не се поддържат добре, не се чисти и пътят от Добринище до хижа "Г. Делчев", а хотелът е в окаяно състояние. През 2005 г. комплексът бе обявен за продажба за около 4 млн. евро и бе купен от фирма "Сънсет ризорт".

"Родина турист" притежаваше и хотел "Родина" в Банско, който бе обявен за продажба.