Ресторантьорите по морето вдигат нивото, работят по учебник

Архив Бургас

28-07-2012, 12:06

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

В повечето места кухненските блокове били чисти, персоналът имал нужното облекло, а храната се приготвяла правилно, твърди шефката на Дирекцията по безопасност на храните.

"Заведенията по морето, особено в курорти като Несебър и Слънчев бряг това лято са много дисциплинирани по отношение на изискванията за хигиена и документация".

Това сподели за БургасУтре шефката на дирекцията по храните в Бургас д-р Даниела Кепекова.

Според нея това се дължало на ефективността на работатана Агенцията за безопасност на храните, която осъществявала строг контрол второ поредно лято.

Миналата година актовете в курортите били много повече спрямо това лято.

"Определено фирмите се научиха, особено като става дума за по-големи ресторанти. Проверките показват, че това лято в местата за почивка северно от Бургас собствениците на заведения работят като по учебник", коментира д-р Кепекова.

В повечето места кухненските блокове били чисти, персоналът имал нужното облекло, а храната се приготвяла при правилна термична обработка.

Все още по-трудно с новите изисквания по чл. 12 от Закона за храните свиквали в малките вакканционни селища. Там актовете от началото на сезона били около 1000. Най-често в ресторантите липсвала хигиена при обработката на храната.

Д-р Кепекова изрази надежда, че след активните проверки това лято ситуацията и на юг от Бургас ще се коригира. 

"Всъщност проблем създават най-вече малките преместваеми обекти, защото знаят, че ще работят само едно лято, затова и там всеки ден има назначени инспектори, които проверяват в различни часове на деня", каза още експертът. 

В Дирекцията работят 45 инспектори, като през лятото те са подкрепени от колеги от цялата страна. За четири месеца те са иззели от заведения за хранене и уличини търговци над 4 тона хранителни продукти, предадени за изгаряне.