Още 910 хил. лв. отпуска правителството за археологически разкопки по морето

Архив Бургас

10-08-2012, 12:30

Снимка:

БургасУтре

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

Със 120 хил. лв. ще се финансира работата на археолозите на Аква Калиде в Бургаските минерални бани

Общо 910 хил. лв. са гласувани и вече приети от правителството, за да продължи работата по археологическите обекти по Черноморието.

Значителна част от тези пари идват в Бургаския регион. 325 хил. лв. ще отидат при разкопките в Созопол, 90 хил. лв. се отпускат за проучванията на древния град Акра в Черноморец, със 120 хил. лв. ще се финансира работата на археолозите на Аква Калиде в Бургаските минерални бани и 25 хил. лв. се дават за проучването на древна крепост край Варна.

Цифрите обяви при посещението си в Бургас министърът на културата Вежди Рашидов, който не пропусна да разгледа първо как върви ремонтът на Операта в Бургас. В сградата се инвестират над 1 млн. лв., а финалът и официалното откриване ще се случат през септември, стана ясно днес. 

При посещението на Рашидов на разкопките край Минералните шефката на Историческия музей в Бургас Цоня Дражева му показа последните находки, на които са се натъкнали археолозите. 

Сред тях имаше седем златни монети от VII и началото на VIII век, една от които собственост на император Константин ІV Погонат, други пък принадлежали на великия византийски имератор- Юстиниан, сред находките на историците са и част от мраморен барелеф, малки дървени лъжички и стъкленици, където древните са държали лечебни тинктури.

Кметът Димитър Николов пък заяви, че има вече запитвания от четири туроператорски фирми, които искат да включат обекта в предложенията си за летовниците.

Преди да потегли от Mинералните бани министър Рашидов сподели за още един проект, този път на остров Св. Кирик в Созопол.

“Идеята ни е той да стане достъпен за туристи, всички художници, които са сега в Созопол ще ги преместим там, археологията искаме да бъде експонирана по подходящ начин и да се направят съпътстващи атракциони например кафета, места за художниците, сцена”, обяви министърът.

Той допълни още, че предстои финансирането и на подводни проучвания и в тази връзка ще ползват опита на специалисти от Хърватска.