Лувъра се подготвя за бронзовата глава на Севт III

Архив София

26-08-2012, 15:59

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Уникалния артефакт бе открит от покойния вече д-р Китов при разкопките на Голямата Косматка през 2004 година.

Бронзовата глава на Севт ІІІ е акцент в предстоящата експозиция в Лувъра, съобщават от Казанлък.

Уникалния артефакт бе открит от покойния вече д-р Китов при разкопките на Голямата Косматка през 2004 година.

Бронзовата глава на Севт ІІІ и богатия материал открит в неговата гробница, ще бъде един от акцентите на експозицията на тракийски съкровища от България - съобщава в писмо до Министерство на културата президентът на Лувъра Анри Лоарет.
От световният музей съобщават, че подготовката за гостуването на българските съкровища през пролетта на 2014 година е много напреднала.

„Бихме желали да представим селекция от ярки и знакови произведения, свидетелстващи за връзките на Траките с други цивилизации и най-вече с елинската цивилизация.
Експонирането на главата на Севт ІІІ и на богатия материал, открит в неговата гробница, ще бъде един от акцентите на тази експозиция." - се отбелязва в писмото до Вежди Рашидов.

Става ясно още, че за да се отдаде заслужения широк обхват на този проект, от Лувъра за него ще бъде осигурена една от великолепните зали наречена „La salle des Sept Cheminées" (Залата на седемте камини) в самия център на музея.

От Отдела за гръцко, етруско и римско антично изкуство в Лувъра предлагат в експозицията с тракийски съкровища да бъдат включени 145 предмета, в това число и находки от множеството гробници, разкрити в Долината на царете, които свидетелстват за икономическия, социален и културен просперитет и развитието на занаятчийското изкуство в Тракия, подхранвано от взаимния обмен и търговия с елинския свят.

Междувременно приятели, журналисти и гости откриха в Казанлък изложбата, посветена на 20-годишнината от началото на прочутата експедиция на д-р Георги Китов, дал на Казанлък и на България големите открития в долината на тракийските царе.