Офшорка купи ОЦК-Кърджали по схемата "Кремиковци"

Архив Бургас

15-09-2012, 08:42

Снимка:

в. Сега

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Новият собственик е регистриран едва преди три месеца, а постигнатата цена е нищожна спрямо дълговете на комбината

Регистрираната само преди три месеца фирма "Хармони 2012" изкупи активите на Оловно-цинковия комбинат в Кърджали на вчерашния търг за половината от земята, част от цеховете и сградите на дружеството. Активите бяха купени за 8.6 млн. лв., което е с 3 млн. лв. повече от цената, определена от частния съдия-изпълнител в Кърджали Росен Сираков, пише в. Сега.

До продажбата се стигна заради невъзможност на собственика на ОЦК Валентин Захариев да покрие задълженията си по кредит към Първа инвестиционна банка (ПИБ).

Освен "Хармони 2012" за ОЦК наддаваха и Finance&consulting, както и самата Първа инвестиционна банка, която може да участва в процедурата като заинтересувано лице, но без да подава оферта. Първа инвестиционна банка е предложила 8.5 млн. лв., а Finance&consulting - 8.4 млн. лв. Парите от сделката няма да покрият дълговете на комбината, които са над 300 млн. лв.

Проверка на в. "Сега" показа, че управител на "Хармони 2012" ЕООД е 31-годишният Илиян Цанов. Според Търговския регистър зад него стои офшорната компания, регистрирана в Британските Вирджински острови "Хармони Холдингс Лимитид". Според mediapool неин директор е Ления Пападопулу, чието име се появи и при сделката за "Кремиковци" преди година, когато дружеството бе продадено от четвъртия опит. Тогава 26-годишният Лъчезар Варнаджиев, собственик и управител на купувача "Елтрейд къмпани" ЕООД, плати за дружеството 316 млн. лева. Сделката бе финансирана от ПИБ, а "Елтрейд къмпани" се оказа на един и същ адрес с дружеството за търговия със скрап и метали "Надин - Н". Преди сделката "Кремиковци" също се управляваше от Валентин Захариев, който бе собственик на ОЦК-Кърджали.

Според "Капитал" пък "Хармони 2012" е с адрес в София, на който са регистрирани още 27 фирми, близки до ПИБ, а също и едноличният търговец на единия от собствениците й - Ивайло Мутафчиев.



СОВАЛКА

Премиерът Бойко Борисов и министърът на икономиката Делян Добрев ще посетят ОЦК-Кърджали днес. По време на визитата си те ще разговарят с работниците, които вече половин година не са получавали заплати. В началото на 2012 г. те започнаха всекидневни протести, които продължиха два месеца. В следствие на това правителството пое личен ангажимент да търси инвеститор. Трите банки кредитори дълго преговаряха с кандидат-инвеститори, но до сделка не се стигна.