Похитителят от Доспей: Бия ги, сядам, пия водка и пак ги бия с металния прът

Архив Бургас

21-09-2012, 13:40

Снимка:

24 часа

Автор:

24 часа

Всичко от Автора

Въпреки че има влязла в сила присъда Емилио Младенов е председател на ловно-рибарското сдружение в града и командва цели 700 ловци в нарушение на закона и устава

Емилио Младенов от самоковското с. Доспей вече 7 месеца не влиза в затвора, въпреки че има присъда за отвличане и побой над двама млади мъже.

48-годишният мъж се разхожда в района в добро физическо здраве, като причината за отлагането на изтърпяване на наказанието му са операции на крака. Емилио Младенов, известен в Самоковско като Хени, твърди, че е трудноподвижен и ползва патерици, но и двата пъти, когато бе сниман от "24 часа" той ходеше без никакви помощни средства, пише вестникът.

Въпреки че има влязла в сила присъда Емилио Младенов е председател на ловно-рибарското сдружение в града и командва цели 700 ловци в нарушение на закона и устава. Хени се саморазправя с опоненти в ловната организация и директно от мотивите на Софийския апелативен съд за какво точно е получил присъда.

Oт фактическа страна съдът е установил следната фактическа обстановка: Двамата пострадали свидетели С. Н. и В. П. (младежите, които Емилио Младенов отвлича и пребива - бел. авт.) се познават отдавна, живеят в с. Доспей, община Самоков. В същото село живее и подсъдимият Емилио Младенов. Последният развива частен бизнес и покрай това бил известен човек в с. Доспей и в гр. Самоков.

Към инкриминирания период той управлявал луксозен лек автомобил "Мерцедес", S-клас, с германска регистрация. Двамата пострадали познавали визуално подсъдимия Младенов, разпознавали и лекия автомобил, който той управлявал, тъй като автомобилът правел впечатление в града.

Вечерта на 7.12.2006 г. свидетелят С. Н. и неговият приятел свидетелят Н. И. се возили из град Самоков в автомобил.

Зад тях се движил с колата си друг техен приятел - свидетелят Я.К. Докато обикаляли из града, на два-три пъти се засекли с подсъдимия, който се движил със собствения си "Мерцедес".

Тримата свидетели - С. Н., Н. И. и Я. К., влезли в заведение в Самоков и около 20,30 ч свидетелят С. Н. и свидетелят Н. И. си тръгнали, а свидетелят Я. К. останал след тях в заведението, за да плати сметката. Когато двамата излезли пред входа на заведението, пред тях спрял черен джип "Мерцедес", G-класа, с тъмни стъкла и софийски регистрационен номер.

Пред джипа бил спрял автомобилът на подсъдимия Емилио Младенов.

От джипа слезли двама млади мъже с едро телосложение (неустановени по делото), а отстрани се показал подсъдимият Младенов, който с ръка им посочил свидетеля С. Н. и им казал: "Това е момчето".

Двамата непознати се насочили към младежа и без да му казват нищо, го хванали за ръцете и го качили в джипа на задната седалка, като той седнал между тях. Свидетелят С. Н. опитал да се дръпне, преди да го качат в джипа, но бил хванат здраво от двамата непознати, чийто ръст респектирал и за това той не оказал по-нататъшна съпротива. Джипът, управляван от трето лице (неустановено по делото), потеглил, като подсъдимият карал своя автомобил пред него.

Свидетелят С. Н. попитал няколко пъти какво става, но непознатите лица в джипа не му обяснили нищо. Този, който седнал от дясната му страна, опрял до ребрата му през дрехата си някакъв предмет, за който последният предположил, че е оръжие, и му наредил да се обади на неговия приятел В. П., за да му каже да го чака пред дискотека "Искър" в града.

Свидетелят С. Н. се обадил на приятеля си В. П. и му казал да излезе пред дискотеката, като не му обяснил нищо повече. Свидетелят В. П. го попитал за какво да слиза, но С. Н. затворил телефона. Приятелят му усетил напрежение в гласа му, сторило му се необичайно това кратко позвъняване, тъй като двамата обикновено говорели по-продължително. Въпреки това излязъл и наближавайки дискотеката, видял да спира черният джип, в който се оказал свидетелят С. Н.

Джипът спрял до него. От джипа слязъл мъжът, който седял отзад вляво, и свидетелят В. П. видял вътре свидетеля С. Н. Първоначално си помислил, че лицата в джипа са приятели на свидетеля С .Н.

Мъжът, който слязъл от джипа, хванал за ръката свидетеля В. П. и му казал да се качи в него. Респектиран от външния му вид, свидетелят В. П. се уплашил и се качил в джипа. Непознатият едър мъж се качил в джипа и седнал до него.

Джипът потеглил между блоковете, в посока към бившето ОСС "Елитно стопанство" - гр. Самоков. Известно време автомобилът на подсъдимия Емилио Младенов се движил пред джипа, след това изчезнал.

Двамата свидетели С. Н. и В. П. били откарани с джипа от трите неустановени лица в двора на бившето ОСС "Елитно стопанство"край пътя за с. Бели Искър. Било около 22,00 ч. Сградите там ползвала фирма на подсъдимия Емилио Младенов. Джипът спрял пред двуетажна сграда, срещу която има малка бензиностанция.

Там едрите мъже свалили двамата свидетели пред Емилио Младенов, който вече ги чакал. Като видял свидетеля В. П., подсъдимият му казал: "Тебе откога те чакам!" Тогава двамата едри мъже и Емилио Младенов въвели двамата младежи в ремонтно хале, намиращо се на първия етаж на сградата.

Подсъдимият поставил на свидетеля С. Н. и на свидетеля В. П. метални белезници и закачил халките на белезниците за куката на телфера в халето, която висяла на метални въжета.

След като окачил на куката на телфера двамата пострадали, подсъдимият заплатил на двамата едри мъже около 500 лв. за свършената работа и те си отишли.

В халето останали подсъдимият и двамата пострадали, чиито ръце били закачени посредством белезници за куката на телфера. Тогава подсъдимият започнал рязко да вдига и рязко да спуска куката, като двамата пострадали висели във въздуха, без да опират пода. Подсъдимият управлявал телфера посредством пулт с бутони.

По този начин подсъдимият повдигал и спускал пострадалите няколко пъти. Спирал рязко така, че двамата пострадали изпитвали много силни, непоносими болки в областта на китките на ръцете, които трудно издържали тежестта на висящите им във въздуха тела.

Тези действия били изключително болезнени за двамата пострадали. През това време подсъдимият ги обвинявал, че са откраднали радиаторите от негов строителен обект. Двамата пострадали отричали да са откраднали радиаторите, молили се на подсъдимия да ги свали от телфера, защото ще им се "...откъснат ръцете".

После, като ги спуснал надолу, но без да опират пода, започнал да им нанася удари с дървена бухалка. След това оставил бухалката и започнал да ги удря с метален прът. Нанасял им удари навсякъде по телата - по главите, колената, ръцете, където му попадне. Биел ги, докато се умори, и спирал, за да си почине.

От време на време излизал от халето и се връщал с чаша алкохол. Докато си почивал, пиел от чашата с алкохол и след това продължавал да ги малтретира по описания начин.

Инж. Стефан Дойчинов: Взривиха бомба до дома ми, но му простих

- Г-н Дойчинов, вие ли сигнализирахте, че председателят на ловното сдружение Емилио Миланов има влязла в сила присъда и незаконно заема поста?

- Ловците от нашето ловно-рибарско сдружение "Самоков" написаха сигнал до председателя на Националното ловно-рибарско сдружение Иван Петков и до министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, че председателят на нашето сдружение инж. Емилио Младенов е с влязла в сила присъда за умишлено престъпление и няма право да заема тази длъжност.

- Какво пише в закона?

 - Според устава на сдружението осъждано лице за умишлено престъпление няма право да бъде член на сдружението. А какво остава за председател?!

- Вие кога разбрахте за това нарушение?

- През август аз заявих на председателя Емилио Младенов, че нашето сдружение е нелегитимно, при положение че той лично като председател има влязла в сила присъда за отвличане и побой на две момчета. И то присъда отпреди цели 7 месеца. Присъдата е публикувана в интернет още през февруари 2012 г. и всеки може да я прочете.

Казах му: "Трябва да събереш управителния съвет, който да назначи на твое място временно управляващ длъжността за 2-3 месеца, докато се направи ново общо събрание за избор на нов председател,съгласно устава на сдружението."

- Той как реагира?

- Той избухна срещу мен: "Ти си боклук! Искаш да ме сменяваш! Ще те уволня! Ще те вкарам в затвора!"

- А членовете на управителния съвет как реагираха?

- Ами те, вместо да кажат: "Г-н председател, имаш присъда, трябва да подадеш оставка, си мълчат и не смеят нищо да кажат". Нещо повече, снощи са направили събрание, на което са решили да съкратят моята длъжност, за да ме отстранят от сдружението.

А това е абсолютно незаконно, защото моята длъжност е задължителна по закон и устав. Управителният съвет взема постоянно решение в нарушение на закона и устава.

- Какви други решения са взели?

- Взели са решение да теглят 200 хиляди лева заем, за да купят къща в Самоков, която да превърнат в ловен дом. Заради тази идея да се тегли заем, ловците започнаха да правят подписка срещу Емилио Младенов. Те не искат в продължение на 20 години да плащат заема.

А част от управителния съвет не се държи като обществена, а като приятелска организация на председателя Емилио Младенов и послушно гласува всяка негова идея, която не е в интерес на ловците.

Много членове на управителния съвет ми казват: "Абе знаем, че не трябва така, но не искаме да си разваляме отношенията с Емилио. По-добре и ти си трай." Така ли трябва да постъпваме? Да си траем?! И той 7 месеца след като е получил присъдата, да няма честността и доблестта да си подаде оставката?

- Може би не е запознат с устава на сдружението?

- Председателят Емилио Младенов е много добре запознат с устава, който му забранява не само да ръководи сдружението, но и да бъде негов член. Представяте ли си! Човек с 5-годишна присъда, вместо да е в затвора, не само че държи пушка, но и ръководи 700 ловци?!

Той в момента дава бележки за лов на прелетен дивеч - пъдпъдъци, и инструктира ловци, при положение че самият той няма право да борави с оръжие!

- Какво последва, след като ловците подадоха сигнал до министър Мирослав Найденов и до Иван Петков?

- От февруари досега те не са взели становище. Знам, че председателят на националното сдружение Иван Петков е изискал преди месец от районния съд в Самоков свидетелство за съдимост на Емилио Младенов. Съдът обаче е отказал.

А присъдата на Емилио Младенов, която е окончателна и не подлежи на обжалване, е публикувана в интернет и всеки има свободен достъп до нея.

- И все пак защо Емилио Младенов не е в затвора? Защо е на свобода?

- За нас това не е най-важното. Нас ни интересува да няма нарушения в устава на сдружението. Но доколкото съм чул, Емилио Младенов не е в затвора, защото взема постоянно болнични и си отлага изтърпяването на наказанието.

- Вие имали ли сте други сблъсъци с Емилио Младенов?

- През 2001 г. това лице направи алтернативно ловно-рибарско сдружение, прави разни изпълнения, караха се две групировки в сдружението за лова в едно село. И тогава, на 19 декември 2001 г., заложиха и взривиха бомба до апартамента ми, който е в 8-етажен жилищен блок.

Всички врати и всички прозорци хвръкнаха. Единият ми син летя 5 метра в апартамента от ударната вълна. Взривът избухна в 21,20 часа вечерта.

- Емилио Младенов има ли връзка с този бомбен атентат срещу вас?

- Тогава аз знаех, че Емилио Младенов е подбудител на тази история, но приключих случая. Станах пред 100 души дружинка и казах: "Приключваме с въпроса. Аз съм му простил вътрешно на този човек. По християнски. Няма значение. Нямаше жертви." Обърнах се директно към Емилио, който стоеше вътре и мълчеше: "Емилио, и ти имаш деца, но това, което направи, е ненормално. Аз ти прощавам. Не мога да живея с омраза към теб."

- Вие не се ли страхувате сега да давате това интервю?

- Давам това интервю поради две причини. Едната е, че като ръководител на сдружението не мога да се съглася с тези нередности, които се извършват от председателя и от някои членове на управителния съвет вече цели 7 месеца.

Втората причина е, че аз съм баща на две деца и това, което председателят на сдружението Емилио Младенов направи на онези момчета - да ги окачи на телфер и да ги бие с железен кол до припадък, моята съвест като баща на две деца не позволява да остана безучастен и да си мълча.

И благодаря на ловците, които застават зад тази кауза.