Ресторантьори искат отмяна на пълната забрана за пушене

Новините

25-09-2012, 15:18

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Референдумът в Швейцария по темата отхвърли забраната за пушене в почти половината от кантоните,

Рекордни загуби отчита индустрията на българските ресторантьори заради въведената пълна забрана за тютюнопушене на закрити обществени места.

Спадът на оборота е в размер на 50% спрямо този от миналото лято, поради което зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров отново повдигна дебата за забраната в по Би Ти Ви.

Забраната влезе в сила от 1 юни, а референдумът в Швейцария, който през миналата седмица отхвърли забраната в почти половината от кантоните, стана повод за публичното недоволство на ресторантьорския бранш.

Димитров заяви, че бизнесът на много хора е "под угроза" и цитира данни на НСИ, според които за периода април-юни заетите в сектора са с 6000 по-малко спрямо същия период на миналата година. "Отдавам го на пушенето, защото заведенията, които сме оборудвали с климатични инсталации, за които сме направили огромни инвестиции, масово се напускат", каза той.

Практиката в други държави не е доказала положителни резултати в отказа от тютюнопушене, каза той. Цитирана от него статистика показвала, че в другите държави спадът в броя на пушачите бил около 1,5-3% след въвеждането на забраната. А в САЩ нямало промяна в продажбите на цигари въпреки рестрикциите. По данни на българското финансовото министерство пък към юни приходите от акциз на тютюневи изделия били 994 млн. лева – със 73 милиона повече спрямо предходния период.

Атанас Димитров настоя за връщане на стария режим в заведенията – отделни помещения за пушачи и непушачи, определяйки тази практика като "най-балансирана".

Здравното министерство е категорично и връщане назад няма да има, каза директорът на дирекция "Обществено здраве" Димитър Димитров .