Делото за радикален ислям вписано в съда като "тероризъм"

Архив Бургас

26-09-2012, 16:43

Снимка:

24 часа

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Грешката предизвика полемика и възмущение и сред насъбралите се над 150 човека, които бяха дошли да подкрепят обвиняемите

В официалният сайт на окръжния съд в Пазарджик процесът срещу 13 обвиняеми за проповядване на радикален ислям и членуване в нерегистрирана у нас саудитска фондация е записан като дело за " тероризъм" по чл.108 "А", което е абсолютна грешка,

тъй като официалното обвинение е по чл.108, ал 1. Разликата между двата члена в НК е огромна, пише в. "24 часа".

Това стана ясно вчера, когато трябваше да бъде даден ход на второто заседание по делото. Още преди това обаче близки на обвиняемите показаха на мобилните си телефони сайта на пазарджишкия съд и изразиха явното си възмущение от публикуваното, че съдят духовниците им за тероризъм.

Грешката предизвика полемика и възмущение и сред насъбралите се над 150 човека, които бяха дошли да подкрепят обвиняемите. Някой от тях бяха издигнали плакати пред съда с цитати от Корана. Други пък изразиха мнение, че грешката е умишлена провокация, която поставя началото на нов възродителен процес.

Това наложи адвокатите Васил Василев и Ина Лулчева, които вчера бяха конституирани като нови защитници на трима от обвиняемите, да поискат официално от съда грешката да бъде поправена в официалния сайт на институцията. В тази връзка "24 часа" научи, че става дума за грешка в програмата на сайта, където при изписването на чл.108 автоматично излизало и пояснението " тероризъм".

Специалисти обясниха, че това не може да бъде поправено механично и е необходима намесата на програмистите, създали софтуера на сайта. Междувременно вчерашното второ заседание по процеса започна с 5 часа закъснение, заради отсъствието на адвокат Хари Харалампиев, който защитава 5-ма от обвиняемите. Оказа се, че защитникът е имал вчера сутринта дело във Върховния съд, но не е уведомил за това съдия Ивета Парпулова, която ръководи процеса в Пазарджик.

На започналото следобяд заседание бяха призовани 15 свидетели и започнаха техните разпити. Днес процесът продължава.