Унгарски поет върна приз на режима в Будапеща

Архив Пловдив

13-10-2012, 10:06

Снимка:

Plovdivutre

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Творецът загрижен за потъпкването на човешките права в родината си

Американският поет от унгарски произход Лорънс Ферлингети отказа присъдената му награда за поезия "Януш Панониус" заради неспазването на човешките права в родината му. Наградата от 50 000 евро е основана от унгарския ПЕН-клуб и е отчасти спонсорирана от правителството в Будапеща.

Политиката на десния режим на премиера Виктор Орбан потъпква свободата на словото и гражданските свободи. С тези думи мотивира отказа си да приеме наградата 91-годишният Ферлингети, който днес живее в Сан Франциско. През юни тази година с подобни мотиви отказа да приеме най-високото унгарско държавно отличия писателят Ели Уизъл, също живеещ в САЩ. Този режим е срам за Унгария, а тъмното минало на Орбан е, меко казано, смущаващо, заяви авторът.

В подобен дух бе и изказването на 80-годишния писател Акош Кертеш, също унгарски евреин, който през март т.г. поиска политическо убежище в Канада. Пианистът Андраш Шиф пък още през януари заяви, че вече не желае да представлява Унгария по време на гастролите си по света. Причината е дискриминационната политика на кабинета на Орбан по отношение на унгарските евреи, ромите и други малцинства, предава БГНЕС.