Референдумът: Иде реч за думичката, всъщност за две

Да се махне "Белене" и атомна, а да се сложат централа и ядрена

Правителството е съгласно да се проведе референдум за АЕЦ "Белене", но при промяна на текста на въпроса, обяви премиерът Бойко Борисов.

"Ние заставаме твърдо зад референдума. Настояваме обаче БСП да махне думичката, която прави текста противоконституционен, да го формулират като изграждане на нова ядрена централа", поясни той пред министрите си на закритото правителствено заседание по темата.


Според министър-председателя за всички българи е ясно, че става въпрос за "Белене".

"Така че не е нужно да се говори. И "атомна" не може да бъде. Трябва да е "ядрена", защото е така по смисъла на закона. Така че сме готови в тази посока да действаме", поясни Борисов и заръча на дясната си ръка, вътрешният министър Цветан Цветанов, да отиде до парламента и да каже на ПГ на ГЕРБ, най-вече на БСП, какво е решението на правителството за референдума.

Съпредседателката на ГЕРБ Искра Фидосова обаче побърза и преди идването на МВР шефа в НС обяви, че парламентарната им група предлага въпросът за допитването да е: "Да развиваме ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?".

Тя допълни, че предложението им ще бъде внесено днес в деловодството на парламента и заедно с другото – на БСП, ще бъде разгледано на правна комисия, за да се реши как да бъде правилно формулиран въпросът на референдума.

Инак и Фидосова също обяви, че управляващите са категорични, че са "за" провеждане на референдума, искат той да е по-същата тема, но с формулиран правилно въпрос.