Типично по български: нашенец измислил пръв скока от стратосферата. Хайде стига де!

Знам страхотна рецепта за кекс, но ако я публикувам някой ще го направи и после ще трябва да го съдя

Е, това вече не го разбирам. Българинът Иван Трифонов реши да блесне с брилянтното твърдение, че Феликс Баумгартнер е откраднал идеята му за скока от стратосферата. Преди години се срещнали и нашенецът му дал документи и скици за скока. Феликс ги преснимал и двамата си стиснали ръцете. Чак на тази Нова година българинът изпратил писмо на Феликс и го питал за скока. Така разбрал, че австриецът ще реализира идеята с американците, а не с руснаците, с които Трифонов преговарял да получи помощ и дори да вземе капсулата от Русия.

В навечерието на скока обаче Баумгартнер не само, че пуснал мейл на Трифонов, че няма място за него в хотелите, но и му отказал той да води коментара. Нашенецът бил много добър с балоните. Българинът е бил дубльор на първия космонавт в Австрия и е прекарал една година в Байконур.

В крайна сметка, ако това е истина проектът е трябвало да бъде патентован предварително. И дори да са откраднати изчисленията, едва ли Феликс е карал само на тях. Вероятно, ако господин Трифонов покаже оригиналите ще се открият съществени разлики между неговият проект и реализирания. Освен това нашенецът се закани да скочи още от по-високо. Желаем му късмет. Преди всичко с откриването на спонсори, защото явно само това ни липсва на нас, иначе всичко друго си имаме!

Трифонов, който сега живее в Хърватия не спира да твърди, че идеята за скока била негова. Е, хубаво де, но защо трябва да се излагаме пред чужденците? Не искам да си представям как австрийците, пред които Трифонов е споделил пръв възмущението си, са реагирали. Защо той си мисли, че в момента целият свят не му се смее? Ето за това говорех в предната статия. Явно не всички сме успели да превъзмогнем гордостта и егото си и да се възхитим на едно историческо постижение.

Мъчно ми е. Опитвам се да не се срамувам, но леко ми е неприятно. А на Вас?

Между другото знам страхотна рецепта за кекс, но ако я публикувам някой ще го направи и после ще трябва да го съдя.