Станишев, не бягай за "Белене", сопна му се Борисов

Премиерът пак повтори какъв трябва да е въпроса за референдума

Премиерът Бойко Борисов за пореден път обясни, че въпросът за референдума за "Белене", измислен от БСП, е противоконституционен.

"Изваждате си Конституцията, там пише по какви теми може да има референдум", коментира той пред журналисти в Букурещ

"Станишев веднъж не подписа договора, той се измъкна, че това го подписвала НЕК, но – НЕК е 100% държавна фирма, ако й разпоредят, ще подпише договора, иначе ще смениш началника, ще сложиш друг. Веднъж избяга и не подписа договора, сега вече бяга и от референдума", разпалено обясни премиерът.

Министър-председателят обяви, че още веднъж ще формулира въпроса за допитването: "Съгласни ли сте да бъде построена нова ядрена централа? Всички знаят, че това е "Белене", вие, медиите, всеки ден ще го тръбите. Няма да има човек, който да си мисли, че това не е площадка "Белене", а е някъде на друго място. Референдум се провежда, чуваме народа и се взима решение. В дебатите нека да кажат – откъде ще вземат пари, тези 20 и кусур милиарда откъде ще дойдат, каква държавна гаранция ще дадем – това са вече детайли", коментира Борисов.

Министър-председателят смята, че лидерът на Столетницата се дърпа от въпроса на ГЕРБ, защото целта на Станишев била да се пусне референдума с техния въпрос, президентът да го прати в Конституционния съд, а оттам да кажат, че с такъв въпрос допитването ще е противоконституционно и в крайна сметка референдум да няма.

"Белене" просто не се слага като думичка, за да е конституционен текстът, и се провежда референдум. Той (Сергей Станишев – бел. ред.) прави хората на малоумни. Напротив ние сме за референдум и да не може да избяга от референдума, пускаме този текст и ще проведем референдум", заключи Бойко Борисов.