Активисти на ВМРО и "Атака" скандираха: Долу ДПС!

Носиха и снимки на ген. Васил Делов, на които е изписано "Български национален герой"

Няколко десетки активисти на ВМРО и "Атака" скандираха: "Долу ДПС!" пред централата на партията на Ахмед Доган.

Те носеха снимки на генерал Васил Делов, на които е изписано името му, а под него пише "Български национален герой".

"ДСП – пета колона на Ердоган!", "Долу ръцете от Кърджали!", "ДПС национални предатели!", "100 години свобода за Кърджали!" - това са част от плакатите, които бяха издигнали националистите.

С изпълнение на "Шуми Марица" привържениците на ВМРО и "Атака" призоваха ДПС да бъде обявена за антиконституционна партия.

"Това, което направиха общинските съветници в Кърджали е държавна измяна", коментира зам.-председателят на ВМРО и общински съветник Ангел Джамбазки.

По думите му, освобождението на Кърджали е част от националното обединение и след като ДПС отричат това освобождение, отказвайки да направят ген. Делов почетен гражданин, "те ни показват какво ще стане, когато те са силни", каза той.

Джамбазки беше категоричен, че последователите на Ахмед Доган са демонстрирали диктат на една етническа, антибългарска партия, която е отрекла част от българската история.

Само преди дни скандал разтърси политическите сили в Кърджали, след като председателският съвет на местния парламент от ДПС настояха да не бъде присъждано званието "почетен гражданин" на генерал Васил Делов, освободителя на града.

На другия ден политиците се събраха да заседават извънредно. Общинари от ГЕРБ и БСП остро възразиха срещу начина, по който се отхвърля предложението за удостояване на Делов със званието "Почетен гражданин" на Кърджали.

Инициативен комитет даде старт и на националната гражданска акция за посмъртното удостояване на генерала с орден "Стара планина".