Девин тръгна към София с: Искаме си болницата!

Около 300 души се очаква да се изсипят за протест пред МС

На седмия ден от протеста в защита на закритата болница в Девин, над 300 протестиращи от общините Девин, Борино и Доспат пристигат днес в София.

Шествието им ще е пред Министерския съвет, където днес се провежда редовното заседание на правителството.

"Протестът се изнася в София, защото няма конкретно решение за болницата в Девин, каза председателят на инициативния комитет на протестиращите Валентина Павлова", пред БНР.

"Предложение имаме от министър Дянков, за което му благодарим, но гражданите чакаме конкретно решение. Кога отваря болницата, защото нашите искания са тя да заработи преди зимния сезон. Колко отделения ще има? Ние настояваме за четири - вътрешно, детско, неврологично и хирургия. Ангажираност на медицинския персонал - ако не може да се платят задълженията на персонала, на каква ангажираност ще се разчита като персонал.

Тъй като се създава много напрежение и може би трябва да се замислят да се промени методиката за определяне на нива компетентност на болниците, които са в такива трудно достъпни райони като нашите, също така да се възстанови предоставянето на целевата годишна субсидия за отдалечените и планински райони на основание Закона за лечебните заведения", обясни още Павлова.

Протестиращите не отстъпват и настояват за среща с премиера Бойко Борисов.

"Хората нямат вина за това, че няма здравеопазване, но искаме вече крайно решение. Чакахме девет месеца на местно ниво. Чакали сме и преди това, но виждаме, че нищо не се случва", допълни Павлова.