Полицейски чадър над Пазарджик

Продължава делото за радикален ислям, ВМРО и "Атака" с протест

Засилено полицейско присъствие ще има днес в Пазарджик, където продължава поредното заседание по делото срещу 13-е имами за проповядване на радикален ислям.

Заради процеса, който привлече общественото внимание и предизвика остри реакции, десетки полицаи ще дебнат за сигурността из града.

Извънредните мерки са и заради насрочения протест на ВМРО и "Атак". Органите на реда твърдят, че провокации няма да бъдат допуснати, като от МВР уверяват, че полицията ще се намесва при всеки опит за напрежение сред присъстващите.

Целият периметър около сградата на съда ще бъде отцепен и масово присъствие на жени в бурки и мъже с черни дрехи и дълги бради няма да бъде допускано.

Очаква се днес на делото да бъдат разпитани 7 свидетели, след като на 27 септември бяха прочетени показанията на основния защитен свидетел по делото за проповядване на радикален ислям.

Според свидетеля, организацията "Ал Уакф-Ал Ислами" у нас е получила за година и половина 400 000 евро от Саудитска Арабия за ислямизиране на България.

По думите му организацията е имала 5 и 10-годишна програма, включваща благотворителност, възпитателни училища и обучения. Главна и основна цел била ислямизиране на страната.

Повечето от подсъдимите по процеса са имами от областите Пазарджик, Смолян и Благоевград. Според сочения за ръководител на българския клон на нелегалната организация "Ал Уакф-Ал Ислами" - Саид Мутлу съдебният процес е предизборен опит да се повтори Възродителния процес.