Детските градини казват сбогом на нафтата

Мисия Пловдив

30-10-2012, 14:26

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Още по Темата:

„Вълшебство” за 75 малчугана в Централен

Забавачките пестят по 50 000 с отопление на газ през зимата

От общо 65 детски заведения в Пловдив, 45 вече не се отопляват на нафта. Това спомага за солидни икономии на средства през студените месеци на годината. Това заяви кметът Иван Тотев, който заедно с кмета на район Централен Райна Петрова демонстрира новата система за отопление в ЦДГ „Мирослава”.

Близо 15 000 лева на месец струваше отоплението на тази детска градина месечно през миналата зима. Сега сградата вече е газифицирана и при пускане на инсталацията след задължителните 72-часови тестове очакваме разходът да падне до 5000 лева месечно. Това прави икономия от близо 50 000 лева от ноември до март – пари, които директорите ще могат да изразходват за други полезни дейности, съобщи Иван Тотев.

При отоплението на нафта съществуваха редица проблеми. Единият беше ниското качество на доставяното гориво, което водеше до повече разходи. Имаше и случаи на кражба на нафта, което също ощетяваше бюджета. Навлизането на новите системи обаче спомага за общата икономия в общинския бюджет. В момента тя възлиза на около 4-5 милиона лева, обяви още кметът. Тотев посочи, че тази дейност ще продължи въпреки известната съпротива и вечните обжалвания на процедурите.

На свой ред Райна Петрова съобщи, че в детска градина „Мирослава” са били вложени близо 3000 лева за подмяна на горивната инсталация. Оптимизация в отоплението предстои още в Детска ясла номер 30, ЦДГ „Чучулига”, „Перуника” и „Майчина грижа”. А когато газовата мрежа го позволи, ще бъдат включени и останалите детски заведения, сред които е и откритата вчера „Вълшебство”.