Студентски град – The Truth

Мисия София

31-10-2012, 13:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Елена Хотинова, "Факторът Кошлуков"

Всичко от Автора

Още по Темата:

Майки на война с гьобеците в Студентски град

Дрогата в Студентски град съвсем не е илюзия

No Way за Студентски град

Няма друга държава, в която по подобен начин обществото да обругава своята младеж

Тези дни медийното пространство е изпъстрено с анализи на случки, процеси и явления в Студентски град. С ярки подробности и окраски се коментира битът, душевността и навициите на родните младежи. За съжаление най-често от хора, които не са стъпвали в Студентски град или са много далеч от възрастта на учащите. Вестници и телевизии изкараха студентите серийни убийци. Човек би си помислил, че иде реч за гето в Индия, вместо за квартал, където учат възпитаниците на най-елитните ни университети.


Защо никой не пише за десетките младежки организации, чиито цели са интеграция на младите и тяхното място на пазара на труда? Кой разбра например за реализирания от жители на Студентски град съвместно с КНСБ проект за повишение на младежката заетост? Кой разбра за инициативата на движението „Промяна за студентите“, които организираха масово четене на книги в парка пред УНСС? Разбира се, че никой не разбра. Именно защото студентите не натрапват мнението си на околните, не крещят и парадират.

Съвременният млад човек е с градивно мислене. Той не заклеймява, а предлага алтернативи. Явно трябва да си пълен простак и бесен селянин, за да ти обърнат внимание и обществото да разбере за скромната ти особа. Омръзна ми всеки ден да чета и слушам за побоища, алкохолни натравяния и чалга, които били неразделна част от Студентски град. Това не е вярно. Защото огромна част от замесените в инцидентите не са студенти и не живеят в Студентски град. Искам само да отбележа, че не по желание на младите тези дискотеки са построени там. Защо не са в Младост или в „Хаджи Димитър“ трябва да попитаме тези, които издават разрешения и лицензи. Все едно учащите с лозунги и протести са поискали кръчмите да са при тях.

Проблемът на българския студент е не затварянето на заведения, които се намират на сто метра от общежитията. А това, че никой не говори за отваряне на читални, книжарници и библиотека в Студентски град. Много от нас четат за изпити и пишат курсови работи в горепосочените заведения, именно поради липсата на алтернатива. Ако посетите Студентски град ще видите, че въпросните кафенета са пълни с младежи, които пишат курсови работи или учат заедно за изпити, просто защото няма къде другаде.


Няма друга държава, която по подобен начин обществото да обругава своята младеж. Циничен мазохизъм, чиито плодове ще берем през следващите десетилетия.