No Way за Студентски град

Общество

30-10-2012, 16:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Стойчо Керев

Всичко от Автора

Къде се е чуло и видяло ученик да предпочете библиотека пред дискотека

Кметът на Студентски град Димитър Дилчев има революционна идея. Той смята, че ако до всяка дискотека се направи библиотека, а студентите бъдат възпитавани така, че да предпочетат библиотеката, то тогава заведенията сами ще стигнат до извода да затворят.

Къде се е чуло и видяло ученик да предпочете библиотека пред дискотека. Тази мъдрост не ми дава мира повече от денонощие. Как не се сети министър Сергей Игнатов, че да си сложи червена точка в бележника.

За по-малко от две десетилетия Щутгарт, както на галено наричат младежкия коптор, се превърна в синоним на разврат и наркосиндикат. За жалост драмите няма да спрат.

Кметът има основание, безспорно. Но само ако до всяка кръчма се построят по две библиотеки. Една е в невъзможност да поеме наплива от мераклии за знание.

Убийства, побоища, дрога, проституция за 100 кинта. Е как се казва баста на подобно творение?

Всички добри намерения могат да се изгубят в блатото на интересите. Там в калната мешавица е ад. Собственици, ректори, управляващи, опозиция.

Твърдението ми се потвърди и по време на дискусия, организирана от столичен вестник. Чешене на езици, празни думи, отсъствие на реални концепции. Така самите студенти определиха събирането на една място на ректори, собственици, кмет и кой ли още не. Въпреки че, има светлина в тунела. Промените в Закона за висшето образование, които налагат ограничения за заведенията в Стедентски град бяха приети на първо четене в парламента в края на миналия месец.

Всички медии вкупом го отразихме в очакване на сериозен дебат. Той не се състоя. Случи се говорене на висок тон. Още тогава стана ясно, че между първо и второ четене ще има промени в закона, но от управляващото мнозинство заявиха, че застават зад приетите текстове.

Депутати изразиха съмнения, че те ще имат шанса да решат проблемите в Студентски град. Освен депутатите и самите студенти не вярват да се случи нещо добро.

В серия от проучвания, правени на територията на града, младите споделят за страха от дилъри, сутеньори и различни групировки в борба за територии.

Да се върнем на благородната идея на Димитър Дилчев. Кмете, това е дъвка за балончета! Не влизай в подобна вербална игра. Ще си навлечеш само неприятности. Приеми го като другарска реплика.

Няма правителство в новата история на страната, което да е решило проблемите в Студентски град. Факт.

Зимата живеещите в общежитията ще се изприщят от студ и спиране на топлата вода. Това си е "бай дифолт".

После някой друг побой ще занити умните глави на народните избранници и до там с мераците. И накрая ще се стигне до идеята на проф. Ваньо Митев, ректор на медицинския университет, да се изнесе кампуса някъде извън София.

Единствено тогава има шанс да се спазят всички изисквания за един нов модел на студентско градче.  Днес, утре, дори вдругиден е утопия да се търси каквото и да е позитивно развитие на проблема.