Борисов иска бърз референдум за "Белене", защо не и в нета

Архив София

01-10-2012, 15:08

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

Преговорите веднага да бъдат спрени, призова премиерът

Референдумът за АЕЦ "Белене" трябва да се проведе максимално бързо и дебатът трябва да е в парламента веднага, отсече във Велико Търново премиерът Бойко Борисов.

По-рано днес същата теза изрази и президентът Росен Плевнелиев, след като миналата седмица неочаквано се появи частен американски инвеститор, който прояви апетити към строежа на втора атомна централа у нас.

Тогава Борисов обяви, че ще разговаря с инвеститора, ако депозира "200 млн. евро или долара", и му постави редица условия.

Днес премиерът посочи, че още не е провел разговор по темата с енергийния министър Делян Добрев, но заяви, че преговорите по "Белене" трябва веднага да бъдат спрени.

По думите му при дебатите за референдума трябва да бъдат ясно разписани няколко въпроса – откъде ще се вземат 22 млрд. лева, колко след това ще струва токът, кой ще прави електропреносната мрежа, къде ще се носи ядреното гориво.

"Ще обременим хората с много експертни въпроси. Ще е важно тогава българинът много внимателно да си направи сметката, когато си дава гласа "за" или "против".

Според премиера, на референдума за АЕЦ "Белене" би могло да се гласува по електронен път, за да се спестят пари.

"Според мен, защо да не се тества по електронен начин да се направи, както преброяването беше направено и то много успешно, знаете над 50% ако не ме лъже паметта гласуваха по електронен път. Защо и сега да не го тестваме, което пък впоследствие да ни върши работа и за избори, и за други такива въпроси, които ще се решават", уточни премиерът.

Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и кметът на Велико Търново Даниел Панов откриха реновирания подход към крепостта "Царевец". Ремонтът на площада е на стойност 1,275 млн. лв.