Скопие към София: Да се сдобрим, а!

Македония пак иска подкрепа от България за пред Европа

Съгласен съм, че историята трябва да оставим на историците. Предлагам да създадем съвместна комисия от учени-историци, които да обсъдят историческите въпроси. Това ще бъде крачка напред в укрепването на отношенията между България и Македония.

Това пише в писмо до българския министър на външните работи Николай Младенов македонският първи дипломат Никола Попоски.

"Убеден съм, че може да положим повече усилия за подобряване на еворпейската визия и двустранните отношения. Това обаче може да стане чрез зачитане на чувствителните неща при всеки един от нас", пише още Попоски.

Македонският дипломат предлага и подобряване на крайграничното сътрудничество за изграждане на общо бъдеще за гражданите на двете държави.

"Чрез инвестиции в крайграничната инфраструктура ще инвестираме за по-доброто бъдеще и за по-добри съседски отношения в европейски контекст. Това очакват гражданите от нас", пише още Попоски.

В посланието македонският дипломат споменава и Коридор №8 и подобрените гранични пунктове край Клепало, който свързва Берово и Струмяни.

"Целият регион има стратегически интерес да бъде напълно интегриран в евроатлантическите структури. Вашата подкрепа в тази посока е от изключително значение за нас. Нашите страни имат обща визия", пише още Поповски и кани Младенов да посети Македония, за да "обсъдят европейската перспектива на страната и да продължат по пътя на подобряване на отношенията".

Скопие очаква и подкрепа от София за последния доклад на ЕК с препоръка за започване на преговори за присъединяване.

Последните няколко дни отношенията между София и Скопие се изостриха, след като македонският държавен глава отказа на българският президент – двете страни да празнуват общи празници, свързани с общата ни история.

България още веднъж гарантира, че подкрепя европейското членство на Македония, но не на всяка цена.

По време на срещите на еврокомисаря Фюле в София и президентът Росен Плевнелиев, и министърът на външните работи Николай Младенов заявиха, че Македония все още не е готова за членство в ЕС и затова пречат както национализмът в отношенията със съседите, така и преследването на хора с българско самосъзнание, провокациите и поставянето на бариери пред деловите и нормалните отношения.

Ясно и категорично на Скопие бе обяснено, че е време да прекрати антибългарската кампания, подмяната и манипулирането на историческите факти.