Първата детска градина в Пловдив става на 80 години

Работещи майки издействат построяването на ЦДГ „Осми март“

С 80-годишен юбилей днес се поздравявят преподавателите в най-старата детска градина в града - „Осми март“. Преди точно толкова години работещи млади майки от Кючук Париж настояват в района им да се направи детска градина. Те изкарват прехранта си в Цигарената фабрика и нямат време да гледат и възпитават малчуганите си през деня. Така се появява първата детска градина в Пловдив „Осми март“. Строежът е започнат през 1931 г., а през следващата година забавачката отваря врати. Днес 80-годишният си юбилей ЦДГ „Осми март“ ще отпразнува в спортна база Оризари, съобщи за Plovdivutre.bg директорката Варвара Вълканова.

Детската градина възпитава 197 деца, има модерен детски кът за игра по всички европейски изисквания и е една от най-предпочитаните в района. „Имаме 4 свободни места, поради преместване на деца. Родителите могат да проверяват местата вече и онлайн с електронното записване“, уточни Вълканова.

Преди месец градоначалникът Иван Тотев откри обновена сграда в забавачката. Сменен е покривът, дограмата, тоалетните, мебелите и интериорът. Тя е втори роден дом за сегашната подготвителна група.

 За празника предподавателите са подготвили богата програма, а сред поканениете е и кметът на града Иван Тотев, директорът на Регионалния инспекторат по образование Иванка Киркова и други в сферата на просветата.