Митрополити за †Максим: Беше народен будител!

Животът

06-11-2012, 09:32

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Почина патриарх Максим

Митрополит Николай не може да стане патриарх

Новият патриарх трябва да е не по-млад от 50 г. и най-малко 5 години да е бил митрополит

Бог да го прости. Българският патриарх Максим е един от най-заслужилите настоятели на Българската църква, който управляваше църквата повече от 40 години, заяви по БНР варненският митрополит Кирил.

"Той управлява изключено мъдро. Патриарх Максим запази единството и самоличността на Българската православна църква, така че трябва да го запомним като обединител на нацията. Аз бих казал, че той е един от последните народни будители", допълни митрополитът.

Пловдивският митрополит Николай заяви от своя страна: "Бог да прости достойния ни първойерарх, първосветителя на Българската православна църква Негово светейшество Максим Патриарх Български".

"Пътят на своя живот Светейшият ни патриарх достойно извървя и вярваме, че Бог ще го удостои със славния венец на вечния живот. Душите и сърцата ни са преизпълнени със скръб и тъга заради тежката загуба. Бог да го прости и вечно да пребъде паметта му", допълни той.

Днес трябва най-старшият митрополит, Великотърновският Григорий да свика заседание на Светия синод, на което да се организира достойното погребение на патриарха.

"Погребението на предния патриарх беше преди много години и някой едва ли си спомня как протича такова погребение. Рано или късно ще трябва да бъдат освободени тленните останки на патриарх Максим от правителствена болница и положени в ковчег. Тогава ще трябва ковчегът да се донесе в храма "Св. Ал. Невски". Днес Св. Синод, ако успеят всички да се съберат, ще вземат тези решения. Всичко няма да може толкова бързо да стане, коментира председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" епископ Тихон.

Новият патриарх трябва да е не по-млад от 50 години и най-малко 5 години да е бил митрополит на БПЦ. Това са условията в устава за избор на нов патриарх. Св. Синод трябва да представи на избирателите трима кандидати, и измежду тях Църковният събор ще трябва да избере бъдещия патриар.

Негово Светейшество Българският патриарх Максим почина тази сутрин около 4 часа в правителствена болница "Лозенец" след дълго боледуване и повече от месец лечение.