Максимка наследява †Максим

Племенницата му получава часовник "Луч" и стара пишеща машина

Единствената наследница на починалия патриарх Максим, по смисъла на законодателството в България, се оказа племенницата му Максимка.

Тя е кръстена на него и е дъщеря на сестра му. Д-р Максимка Константинова-Лозанова е кардиолог в Първа градска болница.

Снощи тричленна комисия от Светия синод отвори завещанието на главата на Българската православна църква, заверено нотариално през  декември 2011 г.

От документа става ясно, че покойният български патриарх няма имоти, не притежава лична банкова сметка, нито пък ценности.

До последните си дни патриархът е изпращал почти цялата си заплатата в Дома за изоставени деца със зрителни проблеми в столичния квартал "Надежда".

От 680 лева заплата, под каквато се е подписвал във водемостта в Софийската митрополия, от тях заделял за себе си 100 лева, а останалите веднага изпращал в социалното заведение.

Лична собственост на †Максим са книги, часовник "Луч" и стара пишеща машина марка "Континентал", които сега ще отидат в ръцете на племенницата му Максимка, която като единствената му пряка роднина е била допускана при Светейшия в последните дни от живота му в Правителствената болница "Лозенец".

Освен нея веднъж седмично там е отивал и викарийният епископ Йоан Знеполски, който го причестявал и му разказвал какво се случва в църквата.

Патриарх Максим почина вчера на 98-годишна възраст след продължително боледуване. Неговото погребение ще се състои в петък в Троянския манастир.

Следващият патриарх, който ще застане начело на православната ни църква, трябва да бъде избран измежду трима митрополити до четири месеца.

Условията са да той има навършени 50 години, а 5 г. да е бил митрополит.