Стига с истериите по Доган, тезата му е желязна, отсече Местан

Не било "нов" прочит, най ми било "общ" прочит на историята

Общият прочит на историята не означава подмяна на историята, не означава отричане на историята, а обратното – немитологичен, истински прочит на историята, който да търси истината за историческите събития.

Така зам.-председателят на ДПС Лютви Местан отвърна на декларацията на ГЕРБ и на свой ред прочете декларация на партията по повод изказването на Ахмед Доган в Кърджали.

"Истерията след коментарите на Ахмед Доган по темата подсказват същинската цел, която стои и зад декларацията на ГЕРБ, и зад парламентарни инициативи за петиция, подписка и т.н. Изглежда имате проблем с политическите си ресурси и ви трябва нова енергия да заредите поизхабените си политически батерии. Само че ДПС не ви е ядрен реактор, от който да се зареждате с политическа енергия", заяви Местан.

"Не само Балканската война, а която и да е война, е не само държавно-политически, но е и нравствено-психологически проблем от гледна точка на човешкото измерение на войната", коментира дясната ръка на Сокола.

По думите му още от есента на 1912 г. сръбските окупационни власти подлагат на натиск местните българи във Вардарска Македония да се обявят за сърби.

"Управлението, установено от ВМРО в Охрид и други градове е разтурено, много дейци на революционната организация са арестувани или убити. На гонение са подложени и екзархийските свещеници и българските учители, на чието място идват сръбски.

Гърците в Югозападна Македония провеждат аналогична политика спрямо местните българи. 15 000 българи напускат местата, където са се родили, и тръгват след Българската армия. Някой ще отрече ли, че тези действия срещу етническите българи са политика на асимилация и етническо прочистване. Можем ли да си позволим избирателност? Жестокостта е жестокост, трагизмът е трагизъм, само когато се отнася за другите, а не за нас. Затова тезата ни, че има необходимост от общ прочит на Балканската война е желязно аргументирана. Това е теза и на редица учени", каза Местан.

ДПС-арят се обърна към ГЕРБ, че прибягват до елементарния трик да подменят израза "общ" прочит с "нов" прочит на историята, "за да разгърнете тази анти-ДПС истерия, на която сме свидетели", заинати се той.

"Общият прочит на историята е задължителен, задължителен е както за интегритета на съвременното ни гражданско общество, така е и задължително условие за да могат всички балкански народи да имат своята обща, градивна, геостратегическа перспектива", настоя Лютви Местан.