Ромите с портретите хващат метлите

При повторна издънка глобяват родителите им с 1 000 лева

40 часа общественополезен труд в полза на общината ще положат двама от възпитаниците на Професионалната гимназия по транспорт в Добрич, които взривиха социалната мрежа Facebook, след като се снимаха в непристойни пози с портрети на велики българи.

Освен това двамата ученици ще преминат и 20-часова програма и консултации с психолог за преодоляване на отклонението в поведението им, съобщи секретарят на местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни Росица Добрева.

Родителите на двете момчета - на 17 и 18 години, пък са получили предупреждение, че при повторно деяние на децата им ще бъдат глобени с парична санкция до 1000 лева.

Третото момче от снимката е от община Крушари и съответните възпитателни мерки ще му бъдат наложени от местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Росица Добрева посочи още, че момчетата са почувствали и признали вината си, като определили стореното от тях като голяма глупост.

Това е второто наказание за младежите, след като педагогическия съвет на гимназията по транспорт ги премести в индивидуална форма на обучение.

В началото на тази седмица пък група ромски момчета от Стара Загора се извиниха официално на цяла България с изпълнение на химна.

"Не всички роми са еднакви! И сред тях има хора, които милеят за родината си, почитат я и са горди, че носят името българи", заявиха в клипчето си младежите от ромския квартал "Лозенец".