Филии с пастет и мармалад хапват животните в айтоския зоопарк

Царевично брашно с плодово нишесте влиза в менюто на мечките

Царевично брашно с плодово нишесте, както и филийки, намазани с пастет и мармалад хапват в обитателите на айтоската зоологическа градина. Високоларичната диета е част от специалното зимно меню на животните.

Единственият в региона зоокът е напълно подготвен да посрещне идните студени месеци, всички необходимите запаси за изхранване и отопление вече са подготвени, каза за Burgasutre шефката Росица Златева.

“Храната за цялата зима е вече в складовете. Маймуните са като нас хората, те си хапват всичко. Всеки месец им купуваме хляб и пастет, варим им ориз и царевично брашно, но не обичат много сладкото. На мечките пък купуваме мармалад, към макароните слагаме нишесте, за да им мирише на плодове”, разказа Златева.

Ежемесечно обаче се попълват продукти, с които поддържат здравословната линия на мечките и маймуните. Гледачите им подсигуряват и много витамини с бракувани плодове и зеленчуци, които взимат от големите вериги в Бургас и така разнообразяват дневните дажби според нуждите на екземплярите.

Въглищата и дървата за отопление на екзотичните животни също отдавна са приготвени. Клетките на топлолюбивите маймуни например се отопляват с печки щом живакът навън падне под нулата, обясни Златева.

Ремонтът на двете вътрешни помещения за преживните животни, за който Burgasutre вече писа, вече е към финала си. "Тези две помещения са доста големи и обслужват четирите клетки на преживните животни. Сега приключва ремонтът на второто. Те са изградени изцяло от дърво, за да се доближават до естествената среда на животните", посочи още Златева.

Шефката на градината добави, че напълно освежени са и административната сграда, ветеринарният кабинет и кухнята, в която всяка сутрин се приготвя храната за обитателите.

След успешния летния сезон, сега управата гледа напред за бъдещи проекти. За увеличаването на зоосемейството в Айтос се изгражда клетка за дребни хищници от семейство котки, която вече е на груб строеж.

За Хелоуин пък хлапета посетили градината и устроили истинско тиквено парти на мечките и маймуните. Веселбата приключила с обилно похапване от вкусния и полезен зеленчук. Зоопаркът работи без почивен ден дори и през зимата, хубавото време пък позволява все още всички обитатели да са навън, а не в топлите си клетки, където посетителите не могат да ги видят, каза Златева.