300 лева глоба за бакшиш с помпа в София

Все още само 3 такси фирми са повишили цените

Между 200 и 300 лв. глоби ще отнасят шофьорите на таксита, които надуват сметката с помпа, както наричат в бранша устройството за манипулиране на апарата.

Всяка фирма си имала списък с правила, които бакшишите трябва да спазват. Ако не го правят и клиенти се оплакват по телефона, писмено или по имейл - следват парични санкции, пише в. "Монитор".

"При определени нарушения, ако оплакването се докаже, шофьорът не се праща на адреси", съобщи Спас Атанасов - съпредседател на сдружение "Съюз такси".

Той каза, че фирмите глобяват с по стотарка за скъсани пломби на касовия апарат, както и за изтрити и сменени тарифи без разрешение на ръководството.

Някои фирми наказват бакшишите с петдесетарка ако въртят волана по къси панталони и джапанки. В най-голямата таксиметрова компания в столицата дори тениските с къс ръкав били забранени.

Между 20 и 50 лв. пък е санкцията за запалена цигара в автомобила.

Според правилниците на таксиметровите фирми  шофьорите ги грози 20 лв. глоба, ако откажат да изпълнят адрес. На бакшишите им е забранено да преотстъпват колата си на човек, с когото фирмата няма договор или такъв, който е изгонен от компанията.

Все още само 3 такси фирми в София са повишили цените с 20 или дори повече стотинки на километър превоз.

Поскъпване има и при тарифите за престой. Новите цени надуват сметката на най-дългия курс в столицата - 13 км, с 3 лв.