Бебче лама се роди в айтоския зоопарк

Животът

13-11-2012, 11:28

Снимка:

община Айтос

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Филии с пастет и мармалад хапват животните в айтоския зоопарк

Животните от вида не са капризни, могат да се хранят само с трева, но ежедневно се нуждаят от свежа вода за пиене, за да оцелеят

Айтоският зоопарк набъбна с още един член - бебе лама, което бе кръстено Мария.

Таткото на фъстъчето обитава градината от февруари 2011-а и бързо си намери партньорка, с която да създадат поколение - рижавата лама Божидара, разказват предисторията на семейството служителите в градината.

Женската износила плода в продължение на 11 месеца, колкото е стандартната бременност при семейство камили. През цялото време бъдещата майка се радвала на специални грижи и внимание от страна на зоослужителите.

Освен дневната дажба от сено, овес и зеленчуци, Божидара получавала мляко и разрешени от ветеринаря лакомства.

Необичайно топлото време сега пък позволява на бебчето да се разхожда по цял ден навън и да открива света. Новото семейство чудесно се адаптира към сезонните промени, защото са устойчиви на зимни условия и не се нуждаят от отопление през зимата, обясниха от управата.

Все пак гледачите на животните са подготвени да отопляват помещението за малката Мария, ако в близко време температурите паднат много под нулата.
Ламите не са капризни, могат да се хранят и само с трева, но ежедневно се нуждаят от свежа вода за пиене, за да оцелеят, разказаха още за навиците на дългокосместите бозайници служителите на единствената в района зооградина.