Бойкот тресе днешното заседание на Светия Синод

Шестима митрополити пропускат събранието, Кирил ги моли "да не прескачат оградата"

Без шестима митрополити започна днешното заседание на Светия Синод. На него се очаква да бъде обсъдена процедурата по избор на нов патриарх и разногласията, които възникнаха в синода, след избора на митрополит Кирил за наместник-председател.

Освен бойкотиращия пловдивски владика Николай, на събранието не се появиха Великотърновският митрополит Григорий, Американският, Канадски и Австралийски митрополит Йосиф, Западно и Средноевропейският владика Симеон, Плевенският владика Игнатий и Врачанският Калиник.

Пловдивският митрополит Николай, който открито скочи срещу избора на варненския си колега Кирил за временен наместник на БПЦ, обяви преди дни, че до 40-я ден от смъртта на патриарх Максим е в траур и няма да присъства на заседанията на Светия Синод.

Великотърновският владика Григорий, който първоначално подкрепи Кирил, а после обяви, че оттегля подписа си, също не пристигна за началото на заседанието.

Врачанският митрополит Калиник е със сърдечна криза и дори имал болничен лист. Не е тайна обаче, че и той, както и Плевенският му колега Игнатий, са против избора на Кирил за наместник председател, който според тях е нелигитимен.

Последните двама отсъстващи митрополити реално не живеят в България. Американският, Канадски и Австралийски владика Йосиф все пак подчерта пред "Стандарт", че ще пристигне в България следващата седмица и ще изкаже своето мнение пред Светия Синод.

Доста по-сложна обаче е ситуацията със Западно и Средноевропейският митрополит Симеон, който е с тежка травма на ръката и е в болница във Финикс,САЩ. Освен това владиката е в инвалидна количка и това поставя идването му в България скоро под въпрос.

"Ние ще ги призовем да се върнат, да влязат през вратата на църквата, а не да прескачат оградата. Най-важното е да бъдем единни", заяви наместник-председателят на БПЦ -  митрополит Кирил в коментар на отсъстващите.

На въпрос дали ще има прегласуване за наместник-председател на БПЦ, Кирил заяви лаконично: "Аз не съм Господ, не мога да кажа".

"Няма да тълкувам това, което не е за тълкуване", обяви по повод отсъстващите митрополит Йоаникий Сливенски. Той отказа да коментира защо е оттеглил кандидатурата си за патриарх, като единствено каза, че е по лична причина.

"Не мога да кажа каква е причината, която ни разделя, това могат да кажат хората, в които е тази причина", заяви от своя страна и Ловчанският митрополит Гавриил.

"Приключи гласуването и вечерта се каза, че има възражения. По време и след избора всички поздравиха новоизбрания. Никой не изказа особено мнение. В нашия устав има регламенти, че, когато не си съгласен, изразяваш особено мнение, обосноваваш се и до 3 дни го даваш писмено. Такова нещо нямаше", разясни той.

"В Светия Синод няма разделение, а само различни мнения". Това каза Негово Преосвещенство Тивериополският епископ Тихон, председател на катедралния храм "Свети Александър Невски" в коментар на заформения бойкот.

Преди началото на съвещанието на Светия Синод, в Синодалния параклис "Свети цар Борис", се отслужи панихида за 9 дни от смъртта на Патриарх Максим.