Сценаристите в Синода: Неофит наследява Максим!

Нарочно избрали временно Кирил Варненски, за да се самоизядат с Дядо Николай

Скандалите в Българската православна църква са на път да вземат своя връх и да преборят всички скандали и скандалчета, взривявали обществото ни години наред след демократичните промени у нас.

Избирането на Варненския митрополит Кирил за наместник-председател на Църквата, на мястото на починалия преди дни партриарх Максим, е добре режисиран сценарии, научи Sofiautre.bg от добре запознати източници от Светия синод.

Именно старейшините в синода - Калиник Врачански, Йоаникий Сливенски и Дометиан Видински стоят в основата на неочаквано-очаквания избор на Кирил.

Тримата църковни режисьори са стигнали и доста по-далеч в писането на сценария си, като са възнамерявали Варненския митрополит временно да седне на стола на Дадо Максим, пък в ръцете на пловдивския владика Николай да остане Софийската митрополия.

Целта: ежбите между Кирил и Николай да достигнат своя връх до март и в крайна сметка двамата да отпаднат от борбата за престола в православната ни църква.

Е, Николай остана без София – избърза и си тръгна от заседанието на Синода, Кирил обаче си взе своето – София, а и временен наместник до избора на нов патриарх.

Калиник, Йоаникий и Дометиан успяха да провокират яростна вражда между двамата, както и да проправят пътя на други митрополити към престола на Максим, архиереи, които досега оставаха в сянката.

Така сега на преден план излизат новите лица – Неофит Русенски и Йоаникий Сливенски.

И двамата имат досиета от ДС – Неофит: само картонче с подпис и псевдонима "Симеонов", без данни за агентурни сведения. И Йоаникий, вербуван под името агент "Кирилиевич", който от 1977 г. е работил по линия на Шесто управление на ДС и досие, пълно с доноси.

Макар и с картончета, това са двамата митрополити, които биха могли да обединят архиереите около себе си. Само те биха могли да получат и необходимия брой гласове от митрополитите, за да влязат в тройката, от която през март догодина ще бъде избран следващият ръководител на Българската православна църква.

Все пак, ако двамата не успеят да убедят останалите митрополити, че именно те са правилният избор, е възможно да се стигне и до вариант, в който България да остане без патриарх. Вариант, който е зловещ за БПЦ, защото именно тогава се проправя пътя на съда да регистрира алтернативен или алтернативни Синод/и.

Източниците ни обаче твърдят, че везните се накланят в полза на Неофит, роден в София на 15 октомври 1945 г. под светското си име Симеон Николов Димитров. Образованието си получава в София и Москва. През 1975 г. е постриган за монах в Троянския манастир. Лично патриарх Максим го ръкополога за йеромонах през 1976 г. Бил е ректор на Духовната академия (след това декан на Богословския факултет при СУ), главен секретар на Светия синод, от 1994 г. е Доростолски и Червенски митрополит, а след разделянето на епархията става Русенски митрополит.

Sofiautre разбра още, че само след дни, на 14 ноември предстои ново заседание на Светия синод, на което ще бъдат взети важни решения, а едно от тях може да бъде и свикването на извънрден Църковно-народен събор, който се явява върховен законодателен орган на БПЦ и който може да взима генерални решения, включително за промяна в устава на Църквата.