Изборът ми не противоречи на канона, кълне се Кирил

От Светия Синод пращат позиция до владиците, пропуснали днешното заседание

Няма основание изборът на митрополит Кирил за наместник-председател на БПЦ да се смята за противоречащ на каноните, съобщи самият варненски владика след края на днешното заседание на Светия Синод.

Временният заместник на починалия патриарх Максим не пожела да коментира решенията на висшите отци като посочи, че позицията на Светия Синод от днешното заседание ще бъде изпратена в официално съобщение до медиите.

Той посочи само, че позицията на Светия Синод ще включва призив към митрополитите, които не са присъствали на днешното заседание.

Както е известно шестима владици пропуснаха днешното събрание, което даде основание да се говори за бойкот от страна на противниците на митрополит Кирил.

Освен бойкотиращия пловдивски владика Николай, на събранието не се появиха Великотърновският митрополит Григорий, Американският, Канадски и Австралийски митрополит Йосиф, Западно и Средноевропейският владика Симеон, Плевенският владика Игнатий и Врачанският Калиник.

"Ние ще ги призовем да се върнат, да влязат през вратата на църквата, а не да прескачат оградата. Най-важното е да бъдем единни", заяви в началото на заседанието наместник-председателят на БПЦ.