Слепота за гаврата с портретите на цар, княз и Левски

Проверката е показала, че учениците от Добрич не са престъпили закона

Тримата ученици, които преди време позираха позорно с портретите на цар Симеон I, княз Борис и Васил Левски, и взривиха обществото, няма да бъдат изправени пред съда.

Проверката е показала, че учениците от Професионалната гимназия по транспорт в Добрич не са престъпили закона, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР комисар Стефан Йончев.

По думите му резултатите от разследването са докладвани в прокуратурата и становището на наблюдаващия прокурор е, че в деянието няма престъпление, каквито са описани в Наказателния кодекс.

Йончев допълни, че преписката е предадена на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Комисията вече наказа двама от младежите - на 17 и 18 години, с полагане на 40 часа безвъзмезден труд в полза на обществото.

Провинилите се ще преминат и 20-часова програма и консултации с психолог за преодоляване на отклонението в поведението им.

На непълнолетния пък е определен обществен възпитател.

Родителите на младежите получиха последно предупреждение, че при повторно деяние на децата им ще бъдат глобени до 1000 лева.

Педагогическият съвет на гимназията също наказа тримата ученици като ги премести в самостоятелна форма на обучение.

Тримата трябва да се явят на изпитна сесия, за да завършат 11 клас.