Трима положиха клетва в КС, Плевнелиев бойкотира Марковска

Политика

15-11-2012, 11:45

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

ВСС прие оставката на Марковска, тя се кълне в КС

Президентът бойкотира решението на депутатите, които я избраха

Трима конституционни съдии положиха клетва днес, с изключение на Венета Марковска.

Новите членове на Конституционния съд са Георги Ангелов, съдия от Върховния административен съд - избран от съдебната квота, бившият главен прокурор Борис Велчев, посочен от президента и избраните от Народното събрание - Анастас Анастасов, депутат от ГЕРБ.

Клетва не положи единствено съдия Венета Марковска, избрана също от НС, тъй като президентът Росен Плевнелиев отказа да присъства на полагането на клетвата ѝ и си тръгна.

Преди това той поздрави новите членове, но каза, че няма да присъства на полагането на клетва на последния член на Конституционния съд.

"Не може в съда да бъде допуснат човекът, в който има и капчица съмнение", каза той.

По Конституция, нов конституционен съдия може да положи клетва, само в присъствието на президента.

На излизане от залата Марковска не пожела да коментира поведението на Плевнелиев.

Настоящата ситуация с отказа на президента обаче е повече от абсурдна, защото дефакто държавният глава бойкотира решение на най-висшия държавен орган в България, а именно парламентът.

"Парламентът ще реши дали изборът по отношение на Венета Марковска трябва да се повтори", коментира Енита Еникова – главен секретар на Конституционния съд.

"Венета Марковска е от квотата на парламента и той ще реши какво да прави", допълни тя.

По рано днес независимият депутат Димитър Карбов заяви, че Венета Марковска е непоколебима в решението си и отива в Конституционния съд, където ще се закълне като конституционен съдия.

Карбов обясни, че Марковска е била на среща в парламента с независимите депутати, за да ги уведоми за решението си.

"Днес в навечерието на клетвата тя дойде да ни уведоми за решението, което е взела. Продължаваме да стоим зад нейната кандидатура. Едно решение на Народното събрание е окончателно. Не виждам колизия в това решение на парламента", заяви депутатът.