Трите изгорели трупа в Созопол заради 500 лв. дълг

Подпалвачът показал пред криминалисти как точно е извършил палежа и как се включил в гасенето

500 лева от неплатен наем са причината за пожара в Созопол, при който загинаха трима души, съобщава "Труд"

Както Burgasutre вече писа автор на огнения атентат е 50-годишният Павел Господинов, бивш хазяин на Георги, единственият оцелял от палежа.

Смъртоносният пожар пламна в петък към 23,40 ч в къща - паметник на културата на улица "Тюлен" №2 в Стария град. В него загинаха 51-годишната Диана Великова и родителите Златка (81 г.) и Трифон (77 г.). Оцеля само 39-годишният Георги Георгиев, който живеел на семейни начала с Диана. Двамата работели в механа "Аполон" през лятото и живеели под наем в къщата на улица "Тюлен".

За огнения атентат бяха разпитани четирима души. Сред тях бил и бившият охранител Павел Господинов, наречен Харакирито, защото правил опит за самоубийство с нож в корема на младини. След разпита той бил задържан.

"Има неоспорими доказателства за вината му", заяви зам.-директорът на ОДМВР-Бургас Калоян Калоянов. Харакирито е обвинен за умишлен палеж и причиняване на смърт по непредпазливост. В хода на разследването обаче обвинението може да се промени в умишлено причиняване на смърт.

Пред полицаи Харакирито признал за стореното. Обаче казал: "Кълна се, че не знаех, че в къщата има хора." 

После разказал как вечерта преди пожара се срещнал с Георги и му направил забележка, че не му дава 500 лева, които му дължал за наем, когато живеели на квартира при него до пролетта. Показал пред криминалисти как точно е извършил палежа и как се включил в гасенето след като комшии се развикали за помощ пред лумналата в пламъци къща.

В 11 ч вчера полицаи намериха още улики срещу Павел. Като претърсиха личния му автомобил, те откриха туба с бензин.

27-годишният син на арестувания отвори багажника и съдейства на униформените, видя репортер на "Труд".

Харакирито е пенсионер по болест, тъй като страда от цироза и има висока захар. За 5 декември му била насрочена операция във Варна.

"Не е Павел подпалвачът. Той си би инжекция с лекарство и си легна в 19,30 ч. Вярно, че Георги и Диана ни дължаха наем от 500 лева, но те дължат пари на целия град. Сега дъщеря ми къде да отиде, в морето ли да се хвърли? Павел е невинен", нареждаше вчера тъщата на арестувания Спаска.

Тя разказа още, че зет Павел бил с много малка пенсия - около 100 лева, а дъщеря и внукът били безработни.

"Щом се разрази пожарът, Павел тръгна да гаси. Като грабна лопатата, съседи му извикаха - недей да ходиш, болен човек си", добави още тъщата. Домът на Павел се намира на ъгъла на улица "Рибарска" и "Пеликан".

Малък тесен провлак излиза от улица "Пеликан" точно пред входната врата на къщата, където живеели бившите му наематели Диана и Георги. В неделя вечерта полицаи провели следствен експеримент. В него Павел допълзял през провлака между двете къщи. Харакирито ще бъде проверяван и за други палежи в града.

Някои хора в Созопол не вярват, че Харакирито е извършил зверството. "Не може да е Павката. Той си е местен човек. Имали са спор за наема, трябвали са му парите. Но в града сме малко хора. Всеки с всекиго има някакъв проблем. Да тръгнем да се палим и убиваме ли?", коментираха те.

Преди да започне работа в заведението "Аполон", оцелелият при пожара Георги Георгиев държал друг обект под аренда заедно с Харакирито. Тогава живял два месеца при него под наем.

През пролетта той и приятелката му се преместили в къщата на улица "Тюлен", където плащали наем по 100 лева на месец. Те, разбира се, не подозирали, че там ще се разиграе смъртоносна трагедия.