Лекарите мрънкат, мрънка и Дянков

Финансист №1 иска да види здравни реформи

Лекарите са недоволни, пациентите са недоволни, аз също съм недоволен. Основаната причина за недоволство не е липсата на пари, а липсата на реформа в сектора, каза пред БНТ вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

"В бюджетно време финансовият министър е виновен за почти всичко в държавата", отговори той на обвиненията на лекарски и пациентски организации, че е опасен за общественото здраве.

"Колкото и пари да се наливат в здравеопазването, без основна реформа, а тя не може да дойде от финансовото министерство, явно няма подобрение. Така че всички сме недоволни и аз съм недоволен, защото 3 млрд. повече сме дали, а резултат няма", посочи министърът.

Той показа справка на средствата, които се дават за здраве по време на предишното правителство и по време на управлението на ГЕРБ, включително проектобюджета за 2013 година.

"Разликата е огромна – ние сме дали с 2 765,3 млн. лева повече", заяви Симеон Дянков и уточни, че на годишна основа това възлиза на близо 700 млн. лева повече за здравеопазване. "Нищо не сме преразпределяли от парите за здравеопазване и това няма как да стане. Парите са много, въпросът е, че организацията в здравеопазването не е добра. Наливаш, наливаш, а качеството е същото, както е било и преди", каза финансовият министър.

За исканата му оставка, Дянков каза, че те са дежурни през ноември – нито аз го забелязвам, нито премиерът го забелязва, отсече той.

Симеон Дянков направи сравнение и на парите за пенсиите, давани от Тройната коалиция за периода от юли 2005 до юни 2009 година, и на даваните от ГЕРБ за периода от юли 2009 година до настоящия проектобюджет.

"Разликата е над 9 млрд. лева. 9 млрд. лева повече дава ГЕРБ за пенсии, отколкото предишното правителство", пресметна той.

На въпрос защо най-затъналата Гърция има по-високи пенсии отколкото в България, финансист номер едно каза: "Защото те не са имали 40 години комунизъм. Не съм привърженик на идеята за коледни заплати или пенсии", посочи още Дянков.

"Повечето българи едва ли смятат, че живеят по-добре, но данните показват, че е така. На фона на непрекъснати данни за безработица, стачки и протести, няма как повечето хора да се чувстват по-добре. Пенсионерите обаче определено получават повече пари и в здравеопазването има повече пари. Но безработицата е най-големият ни проблем", заключи финансовият министър.