Главна счетоводителка и касиерка задигнали 371 бона от иститут към БАН

Крими

20-11-2012, 13:33

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Счетоводителката била и с фалшива диплома от УНСС

Нарушения в размер на 371 хиляди лева са разкрити в Института по експериментална морфология и патология към Българска академия на науките (БАН).

Парите са били присвоени от касиерката и главната счетоводителка на института, съобщи Евгений Николов, зам.-председател и временно изпълняващ ролята на председател на Българска академия на науките.

По думите му сумата е източена в периода от средата на 2010г. до края на август 2012 г.

Скандалните нарушения излязоха наяве след проверка през август и септември 2012 година на дирекция "Вътрешен одит". Докладът от проверката е депозиран в академията на 3 октомври тази година и е подписан от покойния председател на БАН проф. Додунеков.

При одита са установени нарушения във формирането на работните заплати на служителите на института, като някои от административните постове са били по-добре заплатени от тези на доценти и професори.

По време на разследването е открита и фалшива диплома на главната счетоводителка на института, издадена на 30. 06. 2010 г. от Университета за национално и световно стопанство (УНСС), посочи временният председател на БАН.

"До момента като взети мерки е уволнена касиерката, декларирано е решението на директора на института да приложи същата мярка към главната счетоводителка", поясни проф. Николов. На този етап обаче тя е в отпуска и няма как да бъде освободена.

"В тази мизерия, в която се намираме, бяхме шокирани да разберем за кражбата на тези средства", отбеляза от своя страна проф. Стефан Хаджитодоров, главен научен секретар на БАН .

"Очакваме правителството, лично министър председателя Бойко Борисов и министрите Симеон Дянков, и Сергей Игнатов да оценят високо усилията на ръководството на БАН да спазваме финансовата дисциплина и съответното ниво на прозрачност", отбеляза в заключение проф. Евгений Николов.