Метрото до летището и Бизнес парка в началото на 2015

Мисия София

21-11-2012, 17:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започва изграждането на метрото до летището

Да върви по вода новото метро!

136 млн. лв се инвестират само за отсечката до аерогарата

В началото на 2015 година трябва да бъдат завършени отсечките на метрото от Цариградско шосе до Летище "София" и от Младост 1 до Бизнес парка в ж.к. Младост 4, обяви транспортният министър Ивайло Московски.

Той допълни, че над 136 млн. лв. се инвестират с помощта на Оперативна програма "Транспорт" за строежа на метрото до аерогарата.

"Проектът ще допринесе за развитието на летище София, като спомогне за превръщането му в интермодален център", подчерта министър Московски и продължи:

"Сигурен съм, че всичко, което правим в средносрочен план, ще превърне аерогара София в по-атрактивно и конкурентоспособно европейско летище".

"През последните 3 години успяхме да построим цялото трасе от кв. Обеля до кв. Лозенец, разширихме първия метродиаметър и закупихме 18 нови метровлака. Това е и причината да получим подкрепа от Европейската комисия за строителството на тези отсечки", заяви още Ивайло Московски. По думите му столичното метро е сред примерите, които дава Брюксел за успешно изпълнен европейски проект.

"Сега над 300 хиляди софиянци дневно ползват този екологичен транспорт", заяви при откриването кметът на София Йорданка Фандъкова.

С изграждането на тази 5-километрова отсечка, с нови 4 метростанции, заедно с отсечката към Бизнес парка, която ще стартира през март догодина, още над 90 хиляди души ще ползват метро, посочи още столичният градоначалник.

Проектът за разширение на метрото в София се съфинансира със средства от Оперативна програма "Транспорт". Отсечката от бул. Цариградско шосе до летище София е с обща дължина 5 км и обхваща 4 нови метростанции.

Разделена е на три позиции, като общата сума на договорите с изпълнителите е на стойност 136 075 630 лв.