Глоба за родителите на калпазаните с бомбени сигнали

Общество

21-11-2012, 18:47

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пипнаха петима пубери за бомбените сигнали в София

Ще бъдат наказани с до 20 000 лв.

Родителите, чиито деца са се обаждали на тел. 112 за поставена бомба, носят административна отговорност - акт на стойност от 10 000 до 20 000 лева. Това каза Виолета Аланджийска, главен инспектор, началник група "Детска престъпност" към СДВР.

Наказанието е разписано в Закон за тел. 112. Аланджийска обясни, че до момента има разкрити 7 обаждания за поставени бомби. Причината за обажданията е нежеланието на децата да са в училище.

Всички, които се обаждали са непълнолетни - 14 до 15 години, сред тях има и момичета. Те са ученици на съответните училища и звънят в междучасието. Те са плащали на този, който се обажда по лев или 60 ст. Разследващите установяват кръг от непълнолетни, който е много голям, защото около единия, който звънял има 4-5 човека приятелски кръг. Така 10 – 12 човека са установени до момента, от тях 5 са се обадили, други пък са знаели. Със сигурност глоба на родителите ще бъде наложена на тези пет деца.

"Рано или късно тези престъпления ще бъдат разкрити и извършителите ще си понесат отговорността, включително и родителската отговорност – ще бъдат глобени, защото това не може да продължава до безкрайност", каза Аланджийска. Тя предполага, че първото обаждане на 19 – ти ноември е пуснато съобщение във facebook. Има директори, които не искат да подписват декларация и така освобождават учениците за 24 часа при сигнал. "Но точно в тези училища се получават последващи обаждания в следващи дни, защото на децата явно просто не им се учи", посочи експертът.

В някои училища децата, тъй като са се обаждали на 112, но директорът не е реагирал и затова те са звънели на телефона на самия директор. За вчера такива обаждания са били две в професионалната гимназия по транспорт и енергетика. Обажданията като това не се наказват с глоба за родителите. "Но така си хващаме по-бързо и по-лесно", каза Виолета Аланджийска.

Тя посочи, че тези обаждания са престъпления и НК предвижда за тях наказания до две години. В едно от районите полицейски управления благодарение на тази кампания са разкрити и две стари обаждания за поставени бомби. Те са от 24 септември и от юни тази година.

"Боже колко сме глупави!". Така пък обикновено реагирали децата, след като разбирали как разследващите са стигнали до тях. не са отчели това, че техниката оставя следи и могат лесно да бъдат открити. Виолета Аланджийска подчерта, че техниката винаги оставя следи.

Освен основната причина за вълната – нежеланието на децата да бъдат в училище, друга причина е желанието да влязат в група. Няма гордост в децата, които са се обаждали, такава е имало само докато са се обаждали. "Непълнолетните ги моля да не се правят на герои, защото това не е геройство. Други неща са свързани с геройството", каза началника група "Детска престъпност"

Преписките ще бъдат изпратени в прокуратурата, прокурора ще се произнесе за абсолютно всички извършители. "При всички случаи ще бъдат наблюдавани при инспектор детска педагогическа стая", каза Виолета Аланджийска.