Бойко благодарен на Марковска, че се пенсионира

Българите ще видят, че съдебната система се подобрява, твърди той

Благодаря на г-жа Марковска, че най-накрая след третата ми молба излезе в пенсия и стана възможно в държавата да няма проблем, обяви пред Нова тв премиерът Бойко Борисов.
Нашият кандидат беше г-н Анастас Анастасов. Ние като политическа партия стоим зад тази кандидатура и той беше избран. Ние предложихме на СДС да номинират свой кандидат, който нашите депутати ще го подкрепят, каза Борисов.
Относно противоречията в дясно за номинацията на Петър Стоянов за конституционен съдия Борисов каза: "Ако слушаш „Синята коалиция”, те са готови да управляват самостоятелно. Ние не на думи, на дела им казахме, те имат възможност да седнат и да номинират кандидат. В момента има само една патерица и това е, че Мартин Димитров е патерица на Иван Костов в парламента".

По думите му новият ВСС сега ще избере по прозрачен начин главен прокурор и ще покаже на българите, че съдебната система макар и бавно и необратимо се подобрява и ще бъде европейска съдебна система.

По повод АЕЦ "Белене", премиерът заяви, че ГЕРБ като партия е за ядрената енергетика, но е против изграждането на АЕЦ “Белене” с държавно участие, защото трябва да дават пари, които ние нямаме.
Според Борисов АЕЦ „Козлодуй” е доказана енергийна централа, нейните реактори вършат огромна работа и е нормално след тяхната екслоатация да бъдат изградени първо 7-ми реактор, а след това и 8-ми.

"Там е изградена електропревозна система, има ядрени хранилища, има хиляди инженери, които стоят там и най-вече това е точка, която е приета от цяла Европа за ядрена централа", отбеляза Борисов.
Относно проекта „Южен поток” премиерът заяви, че най-важното е, че там ще бъдат осигурени хиляди работни места.

„Южен поток” е добър проект за България, защото не харчим пари, създаваме работни места, екологично чист е, български компании ще участват там и преди 15-та година ще взимаме и такси от този поток без да даваме държавна гаранция", посочи Бойко Борисов.
На въпрос как ще коментира националния протест срещу забраната за тютюнопушене в затворени помещения, който ще се състои днес, Борисов посочи, че хората свикват със забраната на пушене и даде пример, че преди 15 години дори в самолетите е било разрешено пушенето.

"Сега не само, че е забранено тютюнопушенето в самолетите, но е и признак на лоша култура. Подобна е и ситуацията в градския транспорт – представете си човек да запали цигара в трамвая, ами разбира се, че всички ще му скочат", отбеляза Борисов.