НС отмени решението си за избор на Венета Марковска

Политика

22-11-2012, 11:35

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Костов към Петър Стоянов: Петьо, не се хващай!

СДС реши: Бат' Петьо отива в КС

Почвата, на която сме стъпили, не е здрава, призна Цецка Цачева преди гласуването

Депутатите отмениха решението си за избор на Венета Марковска и откриха нова процедура за избор на конституционен съдия. "За" предложението гласуваха единодушно 112 народни представители.

"Почвата, на която сме стъпили, не е здрава, да отменим първо предишното си решение за избор на Венета Марковска за конституционен съдия", заяви преди гласуването председателят на НС Цецка Цачева.

Тя бе контрирана от червения депутат Михаил Миков, който заяви, че казусът "Марковска" е създал криза в законнността.

"Каквото и да се решава в Народното събрание, то е само прикритие на решения, които се взимат на друго място. Това се доказва от дискусията за нов кандидат. Тези процедури, с които се хвалите, идват да маскират дълбоката криза на законност в България, криза в прилагането на закона и уважение към него от министър-председателя. Криза, която в перспектива създава усещане у гражданите, че законът е валиден само за обикновените граждани", заяви Миков.

Както е известно на 31 октомври без дебати депутатите от ГЕРБ, независими депутати, депутати от ДПС и някои от ПГ на КБ избраха зам.-председателя на НС Анастас Анастасов и Венета Марковска, зам.-председател на ВАС, за членове на Конституционния съд (КС) от парламентарната квота.

След избора Европейската комисия (ЕК) обяви, че може да изготви допълнителен доклад за правосъдието и вътрешните работи в България и преди края на следващата година. Предупреждение дойде именно по повод новите съдебни назначения.

В последстие президентът Росен Плевнелиев бойкотира клетвата на съдия Марковска и по този начин спря назначението и в КС. Дни по-късно тя обяви пред Bulgariautre.bg, че е подала писмо за пенсия.

На нейно място бе издигната кандидатурата на президента Петър Стоянов (1997-2002 г.), който поиска 3 дни за размисъл преди да обяви своето решение.