СДС реши: Бат' Петьо отива в КС

Има и авторитета, а и морала за поста, обявиха сините

Петър Стоянов е кандидатурата на СДС за член на Конституционния съд на мястото на бламираната от президента Венета Марковска.

И макар името на бившия парламентарен шеф Йордан Соколов да бе по-често спрягано за стола, сините избраха бившият президент да е номинацията им.

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов заяви, че издигат кандидатурата на Петър Стоянов заради безспорния му обществен авторитет и морал, който той притежава.

"За СДС това е най-естествената номинация, тъй като Петър Стоянов доказа по време на прехода, че има фигури, които могат да бъдат морални стожери", посочи той.

"За нас, в СДС, Петър Стоянов е човекът, който трябва да внесе спокойствие и да помогне международният имидж на България да бъде изчистен заради скандала, който се случи", добави лидерът на сините.

Петър Стоянов, който присъства на днешната пресконференция благодари за номинацията, като подчерта, че тя не е като търсене работа на един бивш президент.

Според него това е изключително отговорна и задължаваща работа и добави, че не знае дали заслужава всички хубави думи, които се казаха по негов адрес.

Стоянов поиска поне три дни, за да осмисли номинацията и да реши за себе си дали може да приключи международните си ангажименти.

"Въпросът е мога ли без сериозни сътресения да напусна това, на което съм се посветил", каза той. "Дайте ми това време, за да взема своето отговорно решение", призова той.

"Министър-председателят научава за номинацията в момента, в който научавате и вие, обърна се Емил Кабаиванов към медиите. Иван Костов също научава в този час, допълни той и категорично заяви, че за предизборна или следизборна коалиция с ГЕРБ не са говорили - ще се явим като СДС на предстоящите избори", отсече Емил Кабаиванов.

До номинацията на бившия държавен глава за КС се стигна, след като вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че депутатите от ГЕРБ ще подкрепят синя кандидатура, която и да е тя.

"Когото и да изберат, ние ще го подкрепим, само ги помолих такова да е името на този човек, че да няма никакъв шум в системата и да не се налага да го моля да се оттегли", аргументира се министър-председателят.

Борисов посочи, че се е обърнал към СДС, защото това е марка в дясноцентриското пространство вече двадесет и няколко години, и се надява, че те имат кадрови потенциал и ще излъчат кандидат.

До кризата в КС, която някои определят като институционална, дори конституционна се стигна след като президентът Росен Плевнелиев си тръгна от церемонията по полагане на клетва от конституционните съдии миналата седмица.

Тогава Плевнелиев обясни, че няма да присъства на полагането на клетва на съдия Венета Марковска като конституционен съдия, след като първите трима, избрани за конституционни съдии, положиха клетва - Георги Ангелов, Борис Велчев и Анастас Анастасов. Така Венета Марковска не успя да положи клетвата си, защото в Закона за КС е записано, че клетвата се полага само в присъствието на президента.

Оттеглянето на президента се случи за първи път и е прецедент в историята на Конституционния съд от 1991 година, когато е основан.

Днес пред Bulgariautre.bg съдия Венета Марковска обяви, че е подала молба за пенсионирането й.

"За да няма повече никакви спекулации, както по отношение на мен, така и към държавните институции, се оттеглям", посочи тя.