Бюджетната комисия в парламента прие Бюджет 2013

Политика

22-11-2012, 20:20

Снимка:

БГНЕС

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бюджет 2013 е стабилен, похвали се Дянков

Приеха Бюджет 2013 на първо четене

Заедно с него са приети финансовите планове на ДОО и НЗОК

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на второ четене проектозакона за държавния бюджет за следващата година, както и бюджетите на държавното обществено осигуряване (ДОО) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Към варианта, приет на първо четене, са добавени още 30 милиона лева, които целево ще отидат за до 15 детски градини. Отпада местния данък за електроавтомобилите, информира БГНЕС.

С проектобюджета на ДОО за следващата година се правят промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се въвежда възраст, при която да се пенсионират военнослужещите – 52 години за войниците(матросите), сержантите (старшините), офицерските кандидати и офицерите с младши офицерски звания и 54 години за офицерите със старши и висши офицерски звания.

Тези от тях, които са прекарали 15 години на длъжности от летателния състав, парашутистите и екипажите на подводни съдове и водолазния състав, ще придобиват право на пенсия при навършване на 42- годишна и 44-годишна възраст съответно ( 44-годишна възраст за офицерите със старши и висши офицерски звания).

Предвидените разходи и трансфери в бюджета на НЗОК за 2013 година са в размер на 2 710 276 хил. лв., от които 2 383 511 хил. лв. са за здравноосигурителни плащания. Приходите от здравноосигурителните вноски се очаква да бъдат 1 749 200 лева.

Изрично се записва, че МЗ ще може да плаща на НЗОК разходите за неосигурени лица, които се отнасят за интензивно лечение, дейности по амбулаторно проследяване на болни с психични заболявания, дейности по амбулаторно проследяване на болни с кожно-венерически заболявания.

Неосигурените бременни жени ще имат право на един профилактичен преглед и изследвания. НЗОК вече ще плаща ваксините за задължителни имунизации и реимунизации и асистирана репродукция. НЗОК ще плаща и медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, предназначени за домашно лечение на територията на страната, както и медицинските изделия, прилагани в болничната и медицинската помощ.

Касата има срок до април 2013 година да започне да плаща ваксините за задължителни имунизации и реимунизации.