Петър Стоянов отказа на СДС за КС

Не успял да се раздели с международните си ангажименти

Петър Стоянов отказа номинацията за конституционен съдия, която беше предложена от СДС.

Това стана ясно от писмо, което е изпратил самият Петър Стоянов до синия лидер на Емил Кабаиванов. Писмото беше прочетено в предаването "Панорама" по БНТ.

В него президентът пише: "Независимо от усилията, които положих се оказа невъзможно да прекратя ангажиментите, които имам, за да приема номинацията на СДС за конституционен съдия".

Само преди три дни, на 20 ноември, СДС издигна кандидатурата за конституционен съдия на Петър Стоянов след развихрилия се скандал "Марковска".

Председателят на СДС Емил Кабаиванов заяви тогава, че издига кандидатурата на Петър Стоянов заради безспорния обществен авторитет и морал, който притежава. Като допълни, че ако бъде избран, ще бъде и естественият председател на Конституционния съд.

Стоянов поиска поне три дни, които изтекоха днес, за да осмисли номинацията и да реши за себе си дали може да приключи международните си ангажименти.

"Въпросът е мога ли без сериозни сътресения да напусна това, на което съм се посветил", каза тогава той, но явно не е успял, след като не прие номинацията си за КС.

До номинацията му се стигна, след като на 19 ноември премиерът Бойко Борисов предложи на СДС, като най-стара дясна партия, да номинира свой представител в Конституционния съд.

Ден след това Кабаиванов предложи Стоянов, но няколко сини депутати обявиха, че няма да внесат кандидатурата му в НС, защото номинацията на бившия президент не била обсъдена с депутатите от "Синята коалиция".

Те изразиха надежда експрезидентът да откаже номинацията заради начина, по който се издига кандидатурата му - "под диктовката на ГЕРБ".

Из кулоарите на парламента даже се разнесоха слухове за изключването на депутатите от СДС, които бойкотират лидера си Емил Кабаиванов и не искат да внесат кандидатурата на Петър Стоянов в парламента.

Преди ден в интервю за Bulgariautre.bg синият лидер каза, че партията му няма резервен вариант, ако Петър Стоянов им откаже, пред "Панорама" обаче Емил Кабаиванов бе категоричен, че СДС ще издигне свой човек за конституционен съдия.

"Имаме достатъчно юристи и експерти, ще намерим достойна кандидатура, за да покажем, че поемаме отговорност в трудни моменти", каза той.

По-рано днес от "Раковска" 134 съобщиха, че в понеделник Националният съвет на СДС ще решава за номинацията си за член на Конституционния съд.

Заседанието на сините е в зала "Киев" на парк-хотел "Москва", при следния проект за дневен ред:

1. Номинация на Съюза на демократичните сили за член на Конституционния съд на Република България.
2. Организационни въпроси.
3. Разни.

Пресконференцията е предвидена за 13.00 часа, понеделник.