Утре нов опит за старт на делото за огнения ад на Тракия

Крими

25-11-2012, 14:19

Снимка:

Булфото

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Съкратен процес за "Тракия"? Може, но без признаване на вина

По всяка вероятност процесът ще мине по съкратената процедура, но без признаване на вина

Нов опит за старт на процеса за автобуса-ковчег на "Ентуртранс", в който загинаха 9-има души, ще събере подсъдими и пострадали в Бургаския окръжен съд утре.

 По всяка вероятност защита и обвинение ще се договорят делото да се гледа по съкратената процедура, но без признаване на вина от страна на обвиняемите. Това означава, че в хода на процеса няма да бъдат разпитани всички свидетели и вещи лица, а само част от тях.  

За останалите към делото ще се присъединят показанията, които са дали в хода на разследването. Според юристи по този начин тежкият процес, в който са призовани общо 65 свидетели от цялата страна, ще се олекоти.

Както Burgasutre писа в края на миналия месец делото не стартира, тъй като не всички от пострадалите при трагедията се явиха в съда. Тогава съдия Денчо Стоянов обясни, че би било нарушение на правата им да даде ход на процеса, тъй като е възможно те да подадат молба за конституирането им за граждански ищци или частни обвинители и да имат правото да дадат своето становище относно хода на делото.

8 души намериха смъртта си в рейса ковчег на бургаската фирма "Ентуртранс", който пламна на магистралата на 15-и юни 2011 г., последната 9-а жертва издъхна дни по-късно в болница.  Голяма част от близките на загиналите в са от морския град, както и тримата обвиняеми. Именно това е причината делото да се гледа в местния съд, а не в Пловдив, под чиято юрисдикция влезе катастрофата.

Според обвинителния акт виновни за огнения ад на 15-и юни са собственикът на фирмата Ениз Ченгел, шофьорът на рейса Светослав Димитров и Николай Точев, който бе ръководител група "Транспорт" към  "Ентуртранс". Според прокуратурата шофьорът е нарушил законите за движение по пътищата и причинил смърт по непредпазливост. Другите двама пък са обвинени в немърливо изпълнение на служебните си задължения.